16 nov 2023

Lancering vernieuwde website: NT2-leerdoelen.org

De website met NT2-leerdoelen voor volwassenen en de bijbehorende begeleiderspagina is nu volledig up-to-date, zowel voor leerders in Nederland als in België. De website is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de Nederlands Taalunie, ITTA en het Centrum voor Taal en Onderwijs van de KU Leuven.

Handige tool

Het is een handige online tool waarmee leerders zelf hun leerdoelen kunnen selecteren. Je vindt een verzameling functionele taalleerdoelen die weer onderverdeeld zijn in specifieke subcategorieën. Per leerdoel zijn er situaties of handelingen geformuleerd waar taal en/of digitale vaardigheden voor nodig zijn waar een volwassene in Nederland of Vlaanderen mee te maken kan krijgen.

Aan de slag

In principe kan een leerder met een taalniveau van A2 en redelijke studievaardigheid hier zelf mee aan de slag. Voor leerders met een lager taalniveau is intensievere begeleiding nodig, bijvoorbeeld door bepaalde termen uit te leggen of door een voorselectie van doelen of domeinen te maken. Op NT2-leerdoelen.org kunnen leerders leerdoelen selecteren, op prioriteit ordenen en opslaan of afdrukken. Zo kunnen ze gedurende hun taaltraject de voortgang bijhouden.

Begeleiderspagina

Het gedeelte voor begeleiders bevat praktische richtlijnen voor het werken met de leerdoelen tijdens intakegesprekken, individuele begeleiding en groepssessies. Hier vind je ook praktijkvoorbeelden, materiaal en verwijzingen naar aanvullende informatie.

Nieuwsgierig geworden?

Ga direct aan de slag met NT2-leerdoelen en de bijbehorende ondersteunende materialen voor begeleiders op NT2-leerdoelen.org.