26 okt 2023

Symposium Vergeet me lied: uitdagingen van het verzamelen van het Nederlandstalig lied

Kasten vol singles en 78 toerenplaten, zeldzame elpees die nog dagelijks gedraaid worden en vergeten liedjes. Nederland en België kennen tientallen particuliere verzamelaars van het Nederlandstalige lied maar nergens is er één plek voor dit muzikaal erfgoed. De particuliere verzamelaars zijn moeilijk vindbaar voor onderzoekers en geïnteresseerden. Hun collecties zijn voor de toekomst kwetsbaar omdat ze dreigen uiteen te vallen. Het Allard Pierson, Podiumkunst.net en de Taalunie werken aan een project dat zich richt op de zichtbaarheid en vindbaarheid van het Nederlandstalige lied uit de periode 1900-1983 en organiseren op 30 november in Amsterdam een symposium.

Onzichtbaar

Er zijn musea en archiefinstellingen die (deel)collecties van het Nederlandstalige lied bezitten, maar nergens is er één centrale plek voor dit muzikale erfgoed. Wel zijn er in Nederland en België particuliere verzamelaars actief die zich toeleggen op een complete (deel)verzameling van Nederlandstalige muziek, maar deze particulieren zijn moeilijk vindbaar voor onderzoekers en geïnteresseerden. Hun collecties zijn voor de toekomst kwetsbaar omdat ze dreigen uiteen te vallen.

Symposium Vergeet me lied

Het afgelopen half jaar heeft er een inventarisatie plaatsgevonden bij een deel van deze particuliere verzamelaars om hun collecties en de staat daarvan in kaart te brengen. Tijdens het symposium Vergeet me lied. Uitdagingen van het verzamelen van het Nederlandstalig lied op 30 november in Amsterdam worden de resultaten van deze inventarisatie gepresenteerd, gaan sprekers in op de verschillende uitdagingen bij particuliere verzamelingen en is er een panelgesprek met deskundigen. Valentina Tóth, winnaar van het Amsterdams Kleinkunst Festival 2022, zal tijdens het symposium vergeten liedjes opnieuw zingen. 

Inkijkje in de wereld van verzamelaars

Het publiek ziet voor het eerst de documentaire Het vergeten lied, die tijdens de inventarisatie is gemaakt. De documentaire biedt een kijkje in de wereld van deze verzamelaars en het belang van het bewaren van uniek Nederlandstalig muzikaal erfgoed. Naast particuliere verzamelaars komen in de documentaire ook bekende hedendaagse vertolkers van het Nederlandstalige lied aan het woord. 

Over het Allard Pierson
Het Allard Pierson verzamelt, beheert, ontsluit, onderzoekt en presenteert waardevol en relevant cultureel erfgoed van de oudheid tot nu. We maken dit toegankelijk voor iedereen, ten dienste van wetenschap en samenleving, ter lering en inspiratie. Dit doet het Allard Pierson als onderdeel van de Universiteit van Amsterdam en vanuit het historische hart van de hoofdstad.

Allard Pierson is een van de netwerkorganisaties van Podiumkunst.net. Lees hier meer over Podiumkunst.net.