26 sep 2023

Op zoek naar emotie in de Nederlandse taal

Van 30 september tot 7 oktober 2023 vindt de negende editie van de Week van het Nederlands plaats: een samenwerking van Vlaams-Nederlands Huis deBuren en de Taalunie. Met de Week van het Nederlands zetten we elk jaar de Nederlandse taal een week lang in het zonnetje. En dit jaar verkennen we het thema ‘gevoel en emotie’ in het Nederlands.

Ambassadeurs van het Nederlands
Dit jaar vervullen Esohe Weyden en Pete Wu de rol van ambassadeurs van de Week van het Nederlands. Op 30 september openen zij de Week live in Hilversum (NL) bij De Taalstaat (KRO-NCRV) op NPO Radio 1. Tijdens de uitzending wordt de jaarlijkse Taalboekenprijs uitgereikt aan het beste Vlaamse of Nederlandse taalboek. Verder reizen de ambassadeurs tijdens de Week door Nederland en Vlaanderen en bezoeken scholen, bibliotheken en andere podia met de performance die ze speciaal voor de Week samen maakten: ‘We zijn er’. Het volledige touroverzicht vind je hier.

Taalkrant
Elk jaar wordt in de aanloop naar de Week de gratis Taalkrant uitgebracht; een krant vol leuke opdrachten voor in de klas of daarbuiten. Elke dag zijn prijzen te winnen met de beste inzendingen! De Taalkrant staat hier online en is ook beschikbaar in braille en als luisterversie.

Lesbrief
Voor het eerst voorziet de Week van het Nederlands ook in een speciaal lespakket dat tijdens de Week kan worden ingezet in de klas en helemaal past in het thema van de Week van het Nederlands. De lesbrief met vier opdrachten staat vanaf nu online. Je kunt de lesbrief gebruiken voor verschillende niveaus: voor lagere klassen zijn opdrachten 1 en 2 geschikt, voor hogere klassen doe je ze alle vier.

Activiteiten
De Week wordt niet gemaakt door deBuren en de Taalunie alleen: tijdens de Week van het Nederlands organiseren talloze verenigingen en organisaties uit de Lage Landen en daarbuiten activiteiten om de Nederlandse taal in de schijnwerpers te zetten. Elk jaar groeit het bereik van de Week van het Nederlands dankzij het enthousiasme en de inzet van die partners. en iedereen mag activiteiten aanmelden – zolang ze met het Nederlands te maken hebben natuurlijk.

De Week internationaal
Nederlands wordt niet enkel in Nederland en België gesproken: ook in Suriname, Zuid-Afrika en Caribisch Nederland. In Suriname vieren ze het Nederlands met het jaarlijkse tijdschrift Tongo is Taal. In Zuid-Afrika staat er tijdens de Week ook weer van alles op het programma, zoals op 30 september een Neerlandistiekdag georganiseerd door SASNEV (Zuid-Afrikaans centrum voor Nederland en Vlaanderen) en het Low Countries Filmfestival

Activiteiten uitgelicht

Podcast Over taal gesproken
Op 2 oktober verschijnt de podcastaflevering van Over taal gesproken over hoe je emoties uitdrukt in grammatica.

Breng wetenschap tot leven met het Nederlands!
Kom op 5 oktober in Brussel ontdekken waarom Nederlandstalige wetenschapscommunicatie belangrijk is en welke impact je hiermee kan bereiken.

Voortvarend Nederlands Virtueel
Op donderdag 5 oktober trapt de IVN een nieuwe editie van Voortvarend Nederlands Virtueel af. Deze reeks bestaat uit zes voor iedereen toegankelijke webinars over actuele ontwikkelingen in de neerlandistiek.

Webinar Werken met online taalbronnen
Tijdens de week presenteert het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) samen met de Taalunie de webinarreeks 'Werken met online taalbronnen', met op 5 oktober het Corpus Hedendaags Nederlands.

Jouw Nederlands op de kaart
Op 6 oktober vindt er een ontmoetingslunch plaats voor leerlingen uit het voortgezet/secundair onderwijs met hart voor het Nederlands en studenten Nederlands van universiteiten of hogescholen in Nederland en Vlaanderen.

Een overzicht van alle activiteiten vind je hier.