De Taalunie Zomercursus Nederlands
De bruisende stad Gent was deze zomer opnieuw het epicentrum van de Taalunie Zomercursus. Op 29 juli stonden de organisatoren en het achtkoppige Vlaams-Nederlandse docententeam te trappelen om 103 enthousiaste studenten neerlandistiek van over de hele wereld te verwelkomen. Voor deze ruim honderd liefhebbers van het Nederlands bood deze tweeweekse cursus een ongeëvenaarde kans om zich te verdiepen in taal, cultuur en beroep.
Voorbereidingstraject
Voor de deelnemers voet op Belgische bodem zetten, startten de studenten al in de lente met een voorbereidingstraject waarin ze hun lees-, luister-, schrijf- en spreekvaardigheden in realistische contexten oefenden. Ze navigeerden door een aantal modules waarin ze aan de slag gingen met authentieke bronnen zoals colleges, artikelen en radioreportages. Dit zorgde voor een stevige warming up voor de zomercursus en hun traject naar keuze.
Vier trajecten
Elk traject bood een duik in een specifiek aspect van de Nederlandse taal en cultuur, geleid door een Vlaamse en een Nederlandse docent.
Traject 1 - Media en Politiek: de studenten verkenden met docenten Annelies Baekelandt en Morries Leeraert de complexe interactie tussen media en politiek. Dit traject bood inzicht in de kracht van taal om het publieke debat te vormen en politieke processen te beïnvloeden.
Traject 2 - Literatuur en Cultuur: In de wereld van literatuur en cultuur gidsen Tom De Moor en Nikki de Jong de studenten door de schatkamer van literaire en culturele meesterwerken. Dit traject stelde ieder in staat de connecties tussen taal en identiteit te verkennen, en woord en beeld te duiden.
Traject 3 - Zakelijk en literair vertalen: Voor degenen die zich willen professionaliseren in de kunst van vertaling, boden Petra Couvée en Benjamin Bossaert inzichten in zowel zakelijk als literair vertalen. Door in groepjes te vertalen en over vertaaldilemma’s te discussiëren, ervaarden studenten hoe taal een brug tussen culturen kan slaan.
Traject 4 - Taalkunde en didactiek: Geleid door Margeet Vogelzang en Dominique Neyts, bood dit traject een oriëntatie op taalkundige aspecten en effectieve onderwijsmethoden. Interessant voor studenten die onderzoek of het docentschap ambiëren.
Het programma
Elk traject bood een gevarieerd scala aan dagelijkse workshops en activiteiten. Daarnaast waren er gastlezingen door sprekers zoals Kila van der Starre, Dominique van Schoor en Emily Palmer. Zij brachten nieuwe perspectieven op respectievelijk poëzie, tolken en didactiek. De hoofdspreker van de cursus was de Belgische schrijver en journalist Matthias M.R. Declercq. Zijn bezoek en lezing over zijn boek ‘De ontdekking van Urk’ liepen als een rode draad door de hele zomercursus.
’s Middags werkte iedereen in groepjes aan mini-onderzoeken, die hen de gelegenheid gaven om dieper in te gaan op onderwerpen zoals cultuureducatie, motiverend lesgeven, vertaal-apps of lokaal nieuws.
Tijdens de gebruikelijke daguitstap naar Den Haag kreeg elk traject een passende excursie om weer andere facetten van de Nederlandstalige samenleving en geschiedenis te ontdekken. Het ene traject bezocht de Koninklijke bibliotheek, het andere maakte een politieke stadswandeling en het literatuurmuseum kreeg ook een trajectgroep op bezoek.
Een hoogtepunt voor velen was het avondeten met Vlaamse gastgezinnen. Door samen aan tafel te gaan met moedertaalsprekers, zetten studenten letterlijk een stap binnen een Nederlandstalige context.
Het slotakkoord
Op 11 augustus vond de spetterende slotavond plaats. Van de Taalunie waren Jo Sterckx en Karlijn Waterman hierbij aanwezig om de prestaties van de deelnemers te vieren. Dit was het moment waarop de 103 ambassadeurs van de Nederlandse taal hebben geproost op het certificaat. Ze gingen naar huis met een album vol herinneringen en een netwerk aan internationale vriendschappen.
Achter dit evenement stonden toegewijde organisatoren: Els Verschuere, Catherine Verguts en Gwendoline Vanderdonck, die met hun inzet en enthousiasme de zomercursus tot een onvergetelijk moment maakten voor alle deelnemers.
2024
Met de 69e editie nu achter de rug, werpt de blik al vooruit naar volgend jaar. De Taalunie Zomercursus 2024 staat gepland van 4 augustus tot 16 augustus en belooft opnieuw een bruisende en verrijkende ervaring te worden.
Neem nog een kijkje achter de schermen op de Taalunie Zomercursus Weblog.