Op de website Taaladvies.net staat sinds vandaag een nieuwe set adviesteksten over genderbewust taalgebruik in brieven en e-mails. De teksten geven handvatten om bijvoorbeeld de adressering en de aanhef van een brief of e-mail zo te formuleren dat iedereen zich er, individueel of als groep, in kan herkennen en zich gerespecteerd voelt.
Aansprekingen in geschreven berichten
In brieven of e-mails worden vaak woorden gebruikt die verwijzen naar het gender van de geadresseerde, bijvoorbeeld in de adressering en de aanhef. Dat kan soms voor problemen zorgen – bijvoorbeeld als het gender niet bekend is, als men het gender van de geadresseerde verkeerd inschat of als men non-binaire personen aanschrijft.
In de algemene tekst ‘Taal en gender: brieven en e-mails (algemeen)’ staan tips en voorbeelden op een rij die je helpen om een geschikte aanspreking voor jouw situatie te kiezen. Als bekend is dat de geadresseerde als vrouw of man aangesproken wil worden, dan kies je bijvoorbeeld voor een combinatie met ‘mevrouw’ of ‘meneer/heer’: ‘Geachte mevrouw Verbeek’ (formeel), ‘Beste meneer Verbeek’ (beleefd, maar minder stijf). Als dit niet bekend is of als je een non-binaire persoon wilt aanspreken, dan kun je de voorletter of voornaam in de aanhef gebruiken: ‘Geachte K. Verbeek’, ‘Beste Kim Verbeek’, ‘Beste/Dag/Hallo Kim’ (informeel).
Aparte adviezen per situatie
Specifieke situaties zijn ook uitgewerkt in aparte adviesteksten, waarin meer tips en voorbeelden staan. Zo is er een aparte adviestekst over de aanhef voor een vrouw, voor een man en voor een non-binaire persoon. Ook zijn adviezen beschikbaar over een aanhef zonder genderaanduidingen, de adressering aan samenwonenden, koppels en gezinnen en over het gebruik van titels en titulatuur.
Bekijk alle teksten via de overzichtspagina ‘Taal en gender’. Daar vind je ook adviesteksten over verwijswoorden (zoals hij/zij/die/hen) en beroeps- en functienamen, die sinds vorig jaar op Taaladvies.net staan.
De Taalunie zorgt er samen met verschillende partners voor dat zoveel mogelijk mensen het Nederlands optimaal kunnen gebruiken. Dat doen we onder andere via deskundig en actueel taaladvies. Voor concrete antwoorden op taalvragen over het Nederlands kun je terecht bij de Taaladviesdienst van Onze Taal in Nederland of Team Taaladvies van de Vlaamse overheid in België. Zij beantwoorden vragen voor het hele taalgebied. Voor uitgebreid advies over taalkwesties is informatie beschikbaar op de website Taaladvies.net. Je vindt er adviezen over algemene, specifieke en actuele kwesties zoals leestekens, woordgebruik, spelling, grammatica en sinds augustus 2022 ook over genderbewust taalgebruik.