Interesse?
Werk je in het hoger onderwijs in Nederland en heb je interesse in een gratis workshop ‘begrijpelijke overheidstaal’ in een (online) vak binnen jouw opleiding, of tijdens een evenement van de faculteit of een studiedag van jouw docententeam? Stuur een mail aan Lydeke van Os om de mogelijkheden te bespreken.
In een artikel op deze website lees je meer over de opzet van de workshop en over de trainers.
Het belang van begrijpelijke overheidstaal
Zeker 30% van de Nederlandse bevolking heeft moeite met teksten van de overheid. De teksten zijn moeilijk te begrijpen door abstracte of onbekende woorden en lange zinnen, en veel lezers weten niet goed wat ze moeten doen na het lezen van de tekst. Dit blijkt uit de Monitor Begrijpelijkheid overheidsteksten, een recent onderzoek naar meer dan 200 teksten over betalen of zorg.
Bij de overheid wordt al een aantal jaar hard gewerkt aan het begrijpelijker maken van overheidsteksten, maar er zijn nog altijd stappen te zetten en er is blijvend aandacht voor nodig. Bij de overheid zelf, én in opleidingen van toekomstige ambtenaren. De Taalunie zet zich hiervoor samen met verschillende partners in. Zie voor meer informatie het dossier ‘Begrijpelijke overheidstaal’.
Vlaanderen
In 2025 willen we ook in het hoger onderwijs in Vlaanderen met dit thema aan de slag. Interesse of ideeën? Stuur een mail aan Lydeke van Os.
Deze workshops zijn een initiatief van de Taalunie en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.