21 jun 2023

Terugkijken: webinars begrijpelijke juridische communicatie

In maart en april 2023 organiseerde de Taalunie samen met Gebruiker Centraal drie webinars over begrijpelijke juridische communicatie. De webinars zijn nu terug te kijken.
Webinar 1 - Begrijpelijke juridische communicatie naar je doelgroep: hoe doe je dat en wat levert het op?
Uitzenddatum: 21 maart 2023

Bekijk hier tips, websites en artikelen die tijdens het webinar gedeeld zijn door de sprekers en deelnemers in de chat.

Webinar 2 - Duidelijke juridische communicatie: inspireren en leren
Uitzenddatum: 4 april 2023

Bekijk hier tips, websites en artikelen die tijdens het webinar gedeeld zijn door de sprekers en deelnemers in de chat.

Webinar 3 - Het gebruik van beeld in duidelijke juridische communicatie
Uitzenddatum: 18 april 2023

Het is voor inwoners van Nederland, Vlaanderen en Suriname belangrijk dat de overheid, de rechtspraak en andere publieke organisaties en bedrijven begrijpelijk communiceren over juridische informatie. Maar hoe doe je dat? In deze webinars deelden verschillende deskundigen hun ervaringen en tips, waarbij we over de lands- en werkveldgrenzen heen keken: hoe gaan collega's bij Nederlandse en Belgische rechtbanken met heldere taal om, hoe kun je er in trainingen bij de overheid en binnen opleidingen voor juristen aandacht aan besteden, en welke rol is er voor visueel ontwerpers?

 

Trainingen begrijpelijke juridische taal bij de overheid

In 2022 en 2023 organiseerde de Taalunie met steun van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties trainingen over begrijpelijk juridisch schrijven voor juristen bij de Nederlandse overheid. In een interview op onze website delen André en Geerke de belangrijkste tips die ze de deelnemers van de trainingen meegaven voor het schrijven van duidelijke juridische teksten.