Stel, je wil een vacaturetekst voor onderwijzers opstellen die een zo divers mogelijk publiek aanspreekt. Schrijf je dat je op zoek bent naar een leraar, of noem je ook expliciet het woord ‘lerares’ om vrouwen aan te spreken? En sluit dat mensen die zich anders identificeren niet uit?
In een maatschappij die altijd in beweging is, verandert ook onze taal constant. Genderbewust taalgebruik wordt daarom alsmaar belangrijker. Zeker in de werkcontext zien steeds meer mensen en organisaties het belang van inclusieve taal die iedereen betrekt. Maar verandering roept ook veel vragen op. Want hoe schrijf je zo inclusief mogelijk aan in een mail, zonder onpersoonlijk te worden? Hoe zorg je dat je onbewust niemand uitsluit? En hoe verwijs je naar non-binaire personen? Om aan dat soort vragen tegemoet te komen, publiceerde de Nederlandse Taalunie vorig jaar een serie adviesteksten over genderbewust taalgebruik.
Tijdens Rake Taal, een avond over inclusieve taal, maken deBuren en de Taalunie een vertaalslag naar de praktijk. De avond begint met een persoonlijke inleiding van Nanoah Struik over het gebruik van verwijs- en voornaamwoorden. Daarna volgt een presentatie van Sofie Verhalle, trainer in genderbewuste communicatie, over het genderbewust benoemen van beroepen. Met taaladviseur bij de Vlaamse overheid Karen Deschamps gaan we in gesprek over hoe je dat nu eigenlijk aanpakt binnen een organisatie, inclusieve communicatie. Moderator Stephan Sanders neemt ons gedurende de avond bij de hand en stuurt ons naar huis met een kader om voortaan met kennis van zaken te spreken en te schrijven.
Datum wo 14 jun, 19:30 - 21:30 Locatie deBuren, Leopoldstraat 6, Brussel
Koop tickets - Betaal wat je kan