20 apr 2023

Trainingen over duidelijke juridische taal bij de Nederlandse overheid

Het is best een uitdaging om een complexe juridische boodschap op een heldere, begrijpelijke manier over te brengen. Hoe weet je welke informatie je wel en niet opneemt in een tekst? Hoe zorg je ervoor dat ook de lezer jouw verhaal als logisch ervaart? En hoe maak je begrijpelijke zinnen waarin juridische nuances behouden blijven?

Dit najaar organiseren we wederom, met steun van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, trainingen duidelijke juridische taal voor juristen bij de Nederlandse overheid.

Lees meer over de thema’s en de opzet van de trainingen op deze informatiepagina. Of meld je direct aan voor een training:

 

Duidelijke juridische taal in het sociaal domein
26 september en 24 oktober 2023 van 9.00 tot 12.30 uur

Duidelijke juridische taal in het sociaal domein
26 september en 24 oktober 2023 van 13.00 tot 16.30 uur

Duidelijke juridische taal in communicatie over het omgevingsrecht 
28 september en 26 oktober 2023 van 9.00 tot 12.30 uur VOLGEBOEKT

Duidelijke juridische taal in communicatie over het omgevingsrecht
28 september en 26 oktober 2023 van 13.00 tot 16.30 uur

Een vraag?

Heb je een vraag over deze trainingen? Stuur een e-mail aan Jessica Straetemans.

Werk je als jurist bij de Vlaamse of Surinaamse overheid en ben je geïnteresseerd in dit onderwerp? Neem contact op met Lydeke van Os. Tip: we organiseerden de afgelopen weken ook drie webinars over begrijpelijke juridische taal. Hieronder vind je meer informatie en de terugkijklinks. 
 

Drie webinars over duidelijke juridische taal

De trainingen zijn voor juristen, maar ook communicatieadviseurs, tekstschrijvers en taalcoaches hebben te maken met juridische teksten. En ook voor collega’s uit Vlaanderen en Suriname is dit onderwerp belangrijk. Daarom organiseerden we in 2023 samen met Gebruiker Centraal ook drie webinars over heldere juridische taal voor een breed geïnteresseerd publiek. De webinars zijn terug te kijken op deze pagina.

Direct Duidelijk en Heerlijk Helder

Zowel in Nederland als in Vlaanderen werken overheidsorganisaties aan de begrijpelijkheid van hun communicatie voor alle inwoners. Heldere juridische formuleringen spelen hierbij een belangrijke rol. In Nederland bestaat het actieprogramma Direct Duidelijk en in Vlaanderen de campagne Heerlijk Helder. Vaste partners waarmee de Taalunie zich voor dit doel inzet, zijn het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Gebruiker Centraal, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en Team Taaladvies van de Vlaamse overheid.