Online opdrachten
De challenge duurde drie maanden en omvatte een leesuitdaging, een typuitdaging en een puzzelopdracht voor zowel beginnende als gevorderde braillegebruikers. Elke deelnemer moest de opdrachten een-op-een uitvoeren – online of telefonisch. Medeorganisator Edwin Weterings, brailletrainer en brailleaanjager bij Koninklijke Visio, vertelt: “Die persoonlijke aanpak had als belangrijk voordeel dat we beginners eerst konden trainen en verder konden begeleiden. Je voelde hun enthousiasme groeien om steeds meer letters te leren.”
De winnaars
- Categorie Experts: Wim Pierik
- Categorie Gemiddeld: Suzanne de Kater
- Categorie Beginner: Patricia van der Bijl
De meeste deelnemers waren blind of slechtziend, maar er deden ook ziende mensen mee. Winnaar Patricia was een van hen. We vroegen haar waarom zij deelnam aan de wedstrijd:
In ongeveer drie maanden tijd heb ik de beginselen geleerd van braille. Ik werk op de Tamarinde, een school voor kinderen met gehoor- of communicatieproblemen en een verstandelijke beperking in Zoetermeer. Een deel van onze leerlingen heeft een beperking in horen en zien (doofblindheid). Volledig braille lezen is voor onze leerlingen niet haalbaar, maar ik was wel nieuwsgierig of ik het zou kunnen leren. Het lukt me nu om te typen en lezen, maar alleen als ik kan kijken. Voelen is echt nog erg moeilijk. Het heeft zeker geïnspireerd om op school verder te onderzoeken wat voor onze leerlingen haalbaar en zinvol is. Extra trots ben ik op mijn eerste prijs in de beginnersgroep! Patricia van der Bijl PS Deze tekst heb ik met het braille-apparaatje getypt: direct weer even geoefend. |
Pitches voor meer braille in de samenleving
Bart Simons, voorzitter van de Braille Autoriteit, was aanwezig op de slotdag en was enthousiast over de opkomst: “Vooral het aantal kinderen en jongeren viel mij op. Dat bevestigt toch dat braille een toekomst heeft. Wij weten dat natuurlijk allang, maar mensen denken weleens dat spraaktechnologie misschien iets verandert.” Edwin: “Mensen die dat zeggen, wil ik graag uitnodigen om bijvoorbeeld eens een studieboek ‘luisterend te lezen’. Lezen en luisteren zijn echt verschillende activiteiten. Voor bepaalde taken en situaties is het van belang te kunnen lezen, en voor blinde en slechtziende mensen is braille dan essentieel.”
Bart: “Iets anders waarover ik zeer enthousiast was op de slotdag, waren presentaties van ideeën voor meer braille in de openbare ruimte. Daar zaten interessante en kansrijke voorstellen bij. Een eerste idee was om menukaarten in braille te maken en iemand anders opperde om braille op bankpassen te zetten, zodat je direct voelt of je de juiste pas bij de hand hebt. Een laatste idee was om braille bij QR-codes toe te voegen. Het is heel handig dat je tegenwoordig overal meer informatie kunt krijgen via zo’n code, maar dan moet je wel weten waar hij staat.”
Freek: “Het was mooi dat op de slotdag naast de deelnemers en familieleden ook deskundigen op het gebied van braille en toegankelijkheidstechnologie aanwezig waren, ook vertegenwoordigers van grote bedrijven. De vertegenwoordiger van ING was bijvoorbeeld direct enthousiast over het bankpasidee en gaat daarover praten met andere banken. Als Hable gaan we voor de menukaarten in gesprek met horeca-ondernemingen.”
Toekomstplannen
Freek: “Ons doel met de challenge was de brailleleeskunde te promoten en de talenten en mogelijkheden van mensen met een visuele beperking te vieren. Het evenement was een groot succes en we kijken ernaar uit om het volgend jaar weer te organiseren en verder uit te breiden.” Edwin vult aan: “Er waren nu vooral individuele deelnemers, maar extra leuk was dat we op een school in Brussel een aparte challenge op locatie hebben gedaan. Dat was fantastisch en dit willen we volgend jaar zeker uitbreiden naar meer scholen in Nederland en Vlaanderen.” Freek: “We hebben dan wel meer vrijwilligers nodig, maar dat moet met het enthousiasme van alle brailleorganisaties zeker gaan lukken. Voor nu wil ik het team van dit jaar, Edwin, Henk Abma, Monique Oudshoorn en Kristina Misiūnaitė, enorm bedanken!”
Onder auspiciën van de Taalunie werken de twintig organisaties van de Braille Autoriteit uit Nederland, Vlaanderen en Suriname aan de standaardisering van braille in het Nederlands taalgebied, aan het ondersteunen van braillegebruikers en aan het verspreiden van de kennis over en van het brailleschrift in al zijn aspecten. Braille speelt een essentiële rol in het leven van mensen met een visuele beperking. Als kinderen geen braille leren, blijven zij ongeletterd. De inzet van de verschillende brailleorganisaties en initiatieven als de Braille Challenge zijn daarom van groot belang.
Hable is een start-up uit Eindhoven en ontwikkelt producten voor mensen die blind of slechtziend zijn. Oprichter Freek ziet veel kansen voor braille en de Braille Challenge helpt bij de promotie. Het idee komt oorspronkelijk uit Amerika, maar de opdrachten waren bij de Nederlandse editie anders. Freek: “Voor de internationale Braille Challenge is al interesse getoond om opdrachten van ons over te nemen!”
Bij Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen, kan iedereen terecht met vragen over slechtziend of blind zijn.