21 feb 2023

Dit voorjaar: drie webinars over heldere juridische communicatie

Dit voorjaar organiseert de Taalunie samen met Gebruiker Centraal drie webinars over begrijpelijke juridische taal. Elk webinar heeft zijn eigen thema. Ben je ambtenaar of jurist in Nederland, Vlaanderen of Suriname? Kijk mee!

Het is best een uitdaging om een complexe juridische boodschap op een heldere, begrijpelijke manier over te brengen. Hoe bepaal je welke informatie je wel en niet opneemt? Hoe zorg je ervoor dat ook de burger jouw verhaal als logisch ervaart? En hoe maak je begrijpelijke zinnen waarin juridische nuances behouden blijven?

In 2022 stond dit thema centraal in vier trainingen die de Taalunie samen met het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken organiseerde voor juristen bij overheidsorganisaties in Nederland. In dit artikel lees je de belangrijkste tips voor duidelijk juridisch schrijven uit deze trainingen. Bekijk bovendien deze overzichtspagina met algemene tips over duidelijke juridische taal.

Als vervolg hierop organiseren we in het voorjaar van 2023 samen met partner Gebruiker Centraal drie verdiepende webinars over het thema. Deze webinars zijn gratis te volgen voor alle ambtenaren, juristen en andere geïnteresseerden uit Nederland, Vlaanderen én Suriname. Kijk je mee? 

Webinar 1 - Begrijpelijke juridische communicatie naar je doelgroep: hoe doe je dat en wat levert het op?

dinsdag 21 maart van 10.00 tot 11.00 uur

Sprekers in dit webinar zijn Karl Hendrickx, hoofddocent Rechtstaalbeheersing aan de Universiteit Antwerpen, Lucienne van der Geld,  directeur van het Nederlandse Netwerk Notarissen en Herman van Harten, rechter en teamvoorzitter in het Gerechtshof Den Haag.

Webinar 2 - Duidelijke juridische communicatie: inspireren en leren

dinsdag 4 april van 14.00 tot 15.00 uur (lokale tijd in Suriname: 9.00 tot 10.00 uur)

Sprekers in dit webinar zijn Raf Van Ransbeeck, onder meer directeur van het Instituut Gerechtelijke Opleiding in Vlaanderen, Hans Braam, juridisch adviseur in de gemeente Hilversum en Paula van Gemen, schrijftrainer.

Uitnodiging: kijk mee naar het webinar Duidelijke juridische taal op 4 april

Webinar 3 - Het gebruik van beeld in duidelijke juridische communicatie

dinsdag 18 april van 10.00 tot 11.00 uur

Sprekers in dit webinar zijn Amber Oomen, senior onderzoeker bij de onderzoeksgroep Oprecht Begrijpelijk van de Academie Rechten (HAN) en  Mirjam Struijk, senior jurist en partner van Eshuis Juristen. 

De webinars worden opgenomen en zijn later terug te kijken via de website van Gebruiker Centraal.