26 jan 2023

De Orde van den Prince ondersteunt Oekraïense neerlandici op de vlucht

In Kyiv zijn er twee afdelingen neerlandistiek. De oorlog dwong veel studenten en docenten hun stad te verlaten en te vluchten naar andere steden in Oekraïne, Nederland, Duitsland of buurlanden van Oekraïne. Op verzoek van de Taalunie heeft het bestuur van de Orde van den Prince haar leden opgeroepen om de masteropleiding Neerlandistiek van deze gevluchte Oekraïense studenten te ondersteunen.

Sommige studenten hebben hun weg gevonden naar de afdeling Nederlands aan de Károli Gáspár University of the Reformed Church in Boedapest. De bijdrage vanuit het bestuur van de Orde van den Prince en haar leden is zo omvangrijk en groothartig dat Lesia Chaika en Nataliia Lehka zich helemaal kunnen wijden aan hun masterstudie Neerlandistiek in Boedapest. In dit interview kwamen ze al aan het woord: Oekraïense studenten neerlandistiek zetten studie voort in veilige omgeving - Taalunie.

De Taalunie dankt het bestuur en de leden van de Orde van den Prince voor deze gewaardeerde bijdrage aan de internationale neerlandistiek. We bevelen ook het digitale ontmoetingsplatform van de Prince-Academie warm aan: Over | Prince-Academie (ovdp.net). Alle leden en neerlandici buiten het Nederlandse taalgebied zijn er van harte welkom.

Inmiddels ondersteunt de Taalunie een online traject voor en door Oekraïense studenten, docenten en een aantal student-assistenten op de vlucht.