19 dec 2022

Taalunie studentennetwerk biedt jonge neerlandici opstapje richting toekomst

Eén van de initiatieven die de Taalunie onderneemt om het Nederlands wereldwijd levend te houden is de uitbouw van een duurzame internationale neerlandistiek. Dat gebeurt door de lancering van het Impulstraject, een eenmalige injectie van 600.000 euro, dat ervoor moet zorgen dat de internationale neerlandistiek duurzaam kan groeien en bloeien. Vandaag bespreken we één van de onderdelen binnen het impulstraject: het internationaal studentennetwerk.

Studenten neerlandistiek samenbrengen – wereldwijd 

‘Zien leren, doet leren’. Dat is precies de gedachte die achter de oprichting van het studentennetwerk zit. Door wereldwijde studenten neerlandistiek samen te brengen, krijgen studenten een omgeving waar ze kunnen oefenen, leren en ontwikkelen en die voortdurend in beweging is – en waar de passie voor het Nederlands centraal staat.  Elke netwerk begint klein maar we streven ernaar om het te laten evolueren tot een grotere koepel, waarbinnen elke student neerlandistiek thuiskomt.  

“Het is de bedoeling dat het studentennetwerk uitgroeit tot een koepel, waaronder verschillende studenten ondersteuning kunnen vinden om hun projecten tot leven te brengen.” 
- Oana-Elena Ciuraru,  
(coördinator van het studentennetwerk en onderzoeksstagiaire bij de Taalunie) 

 

Filmavonden, een podcast en liefde voor Nederlandstalige muziek

Het netwerk is in eerste plaats natuurlijk een medium om te leren: studenten neerlandistiek worden verwelkomd in een uitdagende omgeving boordevol gelijkgezinden – en leren zo bij op een organische manier. Maar het netwerk is natuurlijk veel meer dan enkel een academische tool. Het dient eveneens als een (digitale) plek waar studenten elkaar kunnen ontmoeten - en waar ook officieus met het Nederlands gespeeld kan worden. 

“Zo worden er weleens filmavonden georganiseerd: gezellige bijeenkomsten waar de studenten elkaar buiten hun studies beter kunnen leren kennen.” 
- Oana-Elena Ciuraru,  
(coördinator van het studentennetwerk en onderzoeksstagiaire bij de Taalunie) 

De actieve kern bestaat nu uit vier enthousiaste studenten. Zij zijn bezig met het allereerste project binnen het netwerk: een podcast over Nederlandstalige muziek, ‘NedMuziek’, die ook een eigen Instagram-pagina heeft. Via deze creatieve tool maken zij gebruik van muziek om bij te leren over de Nederlandstalige cultuur – een niet te onderschatten onderdeel binnen de neerlandistiek.  

“Op termijn willen we ervoor zorgen dat deze podcast een populair instrument wordt om ook andere neerlandici in opleiding te laten kennismaken met Nederlandstalige muziek.” 
- Oana-Elena Ciuraru,  
(coördinator van het studentennetwerk en onderzoeksstagiaire bij de Taalunie) 

 

Wat de toekomst zal brengen: groei, creativiteit en engagement  

Omdat het studentennetwerk nog zo pril is, liggen er nog heel wat mooie kansen en opportuniteiten in het verschiet. Er zijn opties te over wat de ontwikkeling van dit duurzame netwerk betreft, maar als het aan de studenten ligt, leggen ze liefst de focus op drie specifieke doelen. 

“Het netwerk moet blijven groeien” 

Voor de studenten ligt de toekomst van het netwerk vast: het netwerk moet blijven groeien – zowel qua aantal leden als qua structuur. Ze zijn op zoek naar een goede, duurzame, aanpak om zo veel mogelijk studenten neerlandistiek wereldwijd te verwelkomen in ‘hun’ netwerk.  Zij schrijven docenten aan en spreken eerstejaarsstudenten aan, maar ze posten ook  aankondigingen en uitnodigingen op sociale mediakanalen. Daarnaast wordt er ook duchtig nagedacht over het opzetten van een interne structuur, zoals een studentenbestuur, dat op termijn autonoom moet functioneren. 

“Het netwerk moet creativiteit stimuleren” 

Het studentennetwerk wil tegelijk een veilige haven zijn waar creativiteit aangemoedigd wordt: studenten krijgen de kans om creatiefste ideeën tot leven te brengen. De Taalunie ondersteunt hen waar nodig, zodat elk lid van het netwerk alle tools voor handen heeft om hun project concreet te maken. De podcast is het eerste project, maar er is momenteel ook sprake van een boekenclub en een tijdschrift.

“Het netwerk moet banden versterken” 

Het netwerk heeft veel mooie doelen, maar het belangrijkste daarvan? Dat is ongetwijfeld het samenbrengen van mensen met een passie voor neerlandistiek. Studenten in de eerste plaats, natuurlijk, maar de verbinding tussen studenten en de Taalunie hoort daar ook bij. Het netwerk zou een vaste partner kunnen worden van de Taalunie – en zo helpen om de banden tussen de neerlandistiek binnen en buiten het taalgebied te versterken. Op deze manier wordt het netwerk een medium om banden aan te halen en te versterken, terwijl het in eenzelfde beweging studenten onderling verbindt.

Het studentennetwerk biedt een unieke ervaring, ongeëvenaarde ontwikkelingsmogelijkheden en waardevolle connecties 

De studenten die zich aansluiten bij het netwerk, halen hier heel wat voordelen uit. Niet alleen hun persoonlijke ontwikkeling wordt door het netwerk gestimuleerd, maar ook hun carrière in de neerlandistiek zal een duwtje in de rug krijgen. Studenten getuigen:

“Het netwerk ondersteunt ons niet enkel in het bestuderen van de taal, maar ook in het begrijpen van de cultuur.” 

Het netwerk biedt een digitale ruimte waar studenten neerlandistiek, binnen én buiten het taalgebied, elkaar ongedwongen kunnen ontmoeten. Dat betekent ook een ruimte waarin ze hun Nederlands constant kunnen oefenen en verbeteren. Verder geeft het studentennetwerk hun de kans om bij te dragen aan interessante projecten die een mooi beeld scheppen van de Nederlandstalige cultuur. Tel deze zaken bij elkaar op – en dan kan je het netwerk met een gerust hart omschrijven als een omgeving die studenten ondersteunt om zowel taal als cultuur écht onder de knie te krijgen.  

“Binnen het netwerk wordt er kennis en informatie gedeeld op een uniek niveau, waardoor ons begrip van de sector uitbreidt.” 

Het studentennetwerk is een uniek platform, waar veel ideeën en inzichten uitgewisseld worden. En dat gaat veel verder dan puur projectmatige zaken. Denk bijvoorbeeld ook aan zaken die je normaliter ‘onderweg’ moet leren, zoals: de (praktische) aspecten van hun studie en van hun eigen traject, onderzoeks- en beroepsmogelijkheden of verschillende studentenmobilisaties (internationale conferenties, zomercursussen enz.). Omdat deze zaken dikwijls onderling met elkaar gedeeld worden, ontwikkelen nieuwe studenten een sneller en sterker inzicht van de neerlandistiek.

“De combinatie van vrijheid en begeleiding helpt ons een broodnodige, ondernemende houding te ontwikkelen.” 

Het studentennetwerk is een medium dat studenten vriendelijk aanmoedigt om een ondernemende houding te leren ontwikkelen. Zo kunnen ze binnen het netwerk de kennis en de expertise die ze opgedaan hebben tijdens hun studie inzetten voor het ontwikkelen van bepaalde studentenprojecten in verschillende werelddelen. Denk aan projecten die nuttig kunnen zijn voor zowel hun eigen ontwikkeling als neerlandici - als voor andere partijen binnen de (internationale) neerlandistiek (docenten, onderzoekers enz.). Dat betekent dat ze zowel vrijheid als begeleiding krijgen binnen het studentennetwerk: een gouden combinatie die mooie, duurzame resultaten oplevert.  

Meer weten over het impulstraject of het studentennetwerk? 

Voor meer informatie over het impulstraject of het studentennetwerk neem dan contact op met Nikki de Jong of stuur een e-mail naar studenten@taalunie.org

En hou zeker onze website en sociale mediakanalen in de gaten: daar vertellen we je er alles over.