21 sep 2022

Nederlands als vreemde taal in het Caribisch gebied

Op woensdag 19 oktober om 14.00 uur Caribische tijd maken de nieuwe onderwijsexperts binnen het vernieuwde ‘Netwerk NVT Carib’ kennis met het Kernnetwerk NVT. Dit uitgebreide netwerk zal vanaf 1 januari 2023 scholen gaan ondersteunen bij het onderwijs in Nederlands als Vreemde Taal (NVT) binnen de meertalige Caribische context.

Er is veel te doen in het Caribisch gebied. De ontwikkelingen voor Nederlands als vreemde taal (NVT) gaan door, mede dankzij een sterk Kernnetwerk NVT dat met vertegenwoordigers van de eilanden al een paar jaar functioneert als spin in het web voor NVT in het Caribisch gebied. Dit netwerk wordt vanaf 2023 uitgebreid met onderwijsexperts van Aruba, Curaçao, Bonaire, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba. Zij zullen de komende jaren een consortium vormen met de Taalunie als procesbegeleider en scholen ondersteunen bij verdere ontwikkeling van NVT in de meertalige context van de eilanden. Daarmee zijn zij de ambassadeurs van NVT van hun eiland en de motor achter de ontwikkelingen binnen het project NVT Carib 2.

Webinar

Op 19 oktober, tijdens een webinar, maken deze onderwijsexperts kennis met het huidige Kernnetwerk NVT. Na deze kennismaking wordt het uitgebreide netwerk NVT officieel ten doop gehouden door de overheden van de landen. Daarna zal voor een breder publiek een evenement plaatsvinden met presentaties over de meerwaarde van NVT van onder andere Eric Mijts (Universiteit Aruba) en Veronika Wenzel (Universiteit Münster). De Universiteit van Curaçao treedt als host op.