22 sep 2022

Welkom bij de Week van het Nederlands 2022

Van 1 tot en met 8 oktober 2022 vindt de achtste editie van de Week van het Nederlands plaats: een samenwerking van Vlaams-Nederlands Huis deBuren en de Taalunie. In deze week stellen talrijke organisaties een hele reeks unieke en onmisbare activiteiten voor die de veelzijdigheid van het Nederlands onder de aandacht brengen. Wat is de weerklank van dit jaarlijkse feest? Welke activiteiten komen er aan bod? Hoe ziet de week er internationaal uit? Meer toelichting in dit artikel. Veel leesplezier!

Waarom is de week zo belangrijk? 
De Week van het Nederlands is een ode aan de Nederlandse taal. Organisaties en bedrijven tonen in een hele reeks dynamische en toegankelijke activiteiten de meerwaarde van het Nederlands. En voor scholen en scholieren biedt deBuren een speciaal ontwikkelde Taalkrant aan. Dit jaar gaat de Taalkrant op zoek naar schoonheid in het Nederlands met acht creatieve opdrachten voor thuis of in de klas: één voor elke dag van de Week van het Nederlands. De inzender met het leukste, meest originele of mooiste antwoord wordt ‘taalkunstenaar van de dag’. Wil jij of je school meedoen en prijzen winnen? Hier vind je het online exemplaar

Welke activiteiten komen aan bod? 
De week zit propvol lezingen, debatten, workshops en voorstellingen rond taal, het Nederlands en aanverwante thema‘s. De activiteitenlijst is een mooie combinatie van on- en offline activiteiten over hele taalgebied en ver daarbuiten. Zo zit er voor iedere geïnteresseerde taalgebruiker wel iets tussen. Gebruik deze handige filter en kies je activiteit. Geniet ervan!

Nacht van de Canon 
Wil jij de Week van het Nederlands (mee) aftrappen in stijl? Dan mag je absoluut de Nacht van de Canon op 30 september niet missen. Tijdens dit magisch evenement palmen schrijvers, muzikanten en andere performers het imposante Academiegebouw in Gent in – en brengen ze zowel eigen werk als eigenzinnige odes aan, interpretaties van en commentaren op de literaire klassiekers. En dat is niet alles, natuurlijk: want aan het begin van de Nacht krijgt meteen ook de Week van het Nederlands officieel het startschot. De ambassadeurs Joost Oomen en Raf Njotea kozen voor het thema ‘schoonheid in de Nederlandse taal’ en reflecteren in hun openingsperformance over wat een tekst nu eigenlijk tot een goede tekst maakt. Klaar om je te laten verleiden door dit feeërieke decor van een verrassend literair-muzikaal feest? Ontdek er alles over.   

De Schrijver's werf
De Schrijver's werf

Vieren we deze week ook internationaal? 
Nederlands wordt niet enkel in Nederland en België gesproken: ook in Suriname, Zuid-Afrika en Caribisch Nederland is onze taal springlevend. Zo doet, bijvoorbeeld, Suriname voor de tweede keer mee aan de Week van het Nederlands. Dat doen ze met het jaarlijkse tijdschrift Tongo is Taal: een manier om het Nederlands in Suriname van zijn stoffige, serieuze imago te ontdoen, en in de plaats daarvan het Nederlands te vieren. In het tijdschrift zullen de andere Surinaamse activiteiten in de Week van het Nederlands worden aangekondigd. Tongo is Taal wordt gratis verspreid door heel Suriname en heeft sinds kort ook een website, met leuke columns, en elke maand een nieuwe taalles.

En dat is niet alles: want tussen 2 en 8 oktober vindt ook het Vrystaat Kunstefees in Bloemfontein, Zuid-Afrika plaats. Met ondersteuning van de Taalunie wordt, onder andere, 'De Schrijvers-werf' gehouden, een laboratorium waarin Nederlandstalige schrijvers, dichters en theatermakers samen nieuw werk maken. Zo zetten ze het Nederlands en de Nederlandstalige literatuur wereldwijd op de kaart. Ontdek er hier meer over. 

Daarnaast organiseert SASNEV (Zuid-Afrikaans centrum voor Nederland &Vlaanderen) tijdens de Week van het Nederlands een aantal lezingen, filmvoorstellingen en een culinaire dag, allemaal in het teken van de 'schoonheid van het Nederlands'. 

Uitreiking IBIS-prijs Suriname 
Als uitsmijter vertellen we ook graag iets over de nieuwe IBIS-prijs Suriname die in deze week zal worden uitgereikt. Deze prijs werd in het leven geroepen om Surinaamse taalkunstenaars, die creatief omgaan met teksten in het Surinaams-Nederlands of in een andere Surinaamse taal, te waarderen en te stimuleren.  
 
De IBIS-prijs Suriname stimuleert verdere ontwikkeling van de nationaal-culturele identiteit in de Surinaamse talen en heeft waardering voor culturele normen en waarden binnen de Surinaamse gemeenschap. Dit wordt de alakondre-fasi genoemd. Wij zijn alvast razend benieuwd wie de winnaar wordt ... (en zullen dit ook aankondigen op onze sociale mediakanalen). 

Uitgelichte activiteiten in de Week van het Nederlands

30 september: Lancering Week van het Nederlands tijdens de Nacht van de Canon

2-8 oktober: De Schrijver's werf tijdens het Vrystaat Kunstefees in Bloemfontein, Zuid-Afrika

3 oktober: Cursus: Vlaamse reuzen, de literaire canon herbekeken

4 oktober: Moeilijke dingen makkelijk uitgelegd - hoe staat het met onze taal?

5 oktober: Wat mag je ook zeggen? Een gesprek over nieuwe, inclusieve taal

6 oktober: Het taalvragenvuur

6 oktober: Webinar ‘Welke toekomst heeft het onderwijs Nederlands in Noord-Frankrijk?’

Meer weten? Volg ons op onze socialemediakanalen!  
Daar laten we je weten waar we zijn, waarom we dat doen – en welke doelen we zoal voor ogen hebben. We zien je daar!