Met hun toneeltekst Het waarom beantwoord zijn Mathieu Wijdeven en Raoul de Jong uitgeroepen tot winnaars van de Toneelschrijfprijs 2022. De prijs is op 2 september 2022 uitgereikt tijdens het Nederlands Theater Festival in Amsterdam.
Op zoek naar ‘G.G.T.’
Het waarom beantwoord neemt de lezer mee in de zoektocht naar de mens achter George Gerhardus Theodorus Rustwijk, een Surinaams kunstenaar wiens oeuvre te weinig bekendheid geniet. In zorgvuldig gebalanceerde woorden brengt Wijdeven een eerbetoon aan zijn vergeten betovergrootvader, met een meesterlijk taalspel tot gevolg.
“De tekst geeft het podium aan een belangrijke Surinaamse Nederlander die nooit als zodanig is gezien: noch als belangrijk, noch als Nederlander. De schrijvers reconstrueren niet, ze bouwen verder en ontleden minutieus.” - jury van de Toneelschrijfprijs 2022
Tijdens de uitreiking werden Wijdeven en De Jong beloond met een oorkonde en het prijzengeld van 10.000 euro. De andere genomineerden ontvingen elk 1.000 euro.
122 inzendingen
De jury van de Toneelschrijfprijs 2022 – bestaande uit recensent Els Van Steenberghe, dramaturg Karim Ameur en schrijver/theatermaker Maxine Palit de Jongh – ontving dit jaar maar liefst 122 inzendingen. Daaruit zijn uiteindelijk vier kanshebbers geselecteerd: ,Rosa. van Koen Boesman, TAL. van het collectief BOG., Het waarom beantwoord van Mathieu Wijdeven en Raoul de Jong en Trojan Wars van Peer Wittenbols.
Vertaalprijs
De Vertaalprijs, een initiatief van het Fonds Podiumkunsten en Literatuur Vlaanderen, is voor de jeugdtheatertekst Trojan Wars van Peer Wittenbols. Zijn stuk krijgt een Franse vertaling en wordt in samenwerking met deAuteurs onder de aandacht gebracht in Frankrijk.
Over de Toneelschrijfprijs
De Toneelschrijfprijs 2022 bekroont de auteur van het beste, oorspronkelijk Nederlandstalige toneelwerk dat in 2020 of 2021 in première ging (live of online).
De prijs is een samenwerking tussen het Nederlands Letterenfonds, het Fonds Podiumkunsten, Literatuur Vlaanderen en de Taalunie en wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Lira Fonds, Sabam for Culture en deAuteurs.