14 jul 2022

Bart Chabot, Marion Bloemen en Kader Abdolah schrijven verhaal voor de Nationale Voorleeslunch

Op vrijdag 7 oktober, Nationale Ouderendag, vindt de tiende editie plaats van de Nationale Voorleeslunch. Ter gelegenheid van dit jubileum schrijven maar liefst drie auteurs dit jaar een speciaal Voorleeslunchverhaal; Bart Chabot, Marion Bloem en Kader Abdolah. Deze gloednieuwe verhalen worden samen met de zeven verhalen die eerder geschreven werden voor de Voorleeslunch gebundeld in een speciale uitgave. Ook lezen alle drie de auteurs hun verhaal zelf voor bij Omroep MAX op NPO1, tijdens Nationale Ouderendag. Op die dag wordt door het hele land voorgelezen aan ouderen in bibliotheken en zorginstellingen door bekende en onbekende Nederlanders.

Met het organiseren van de Nationale Voorleeslunch wil de Leescoalitie ervoor zorgen dat zoveel mogelijk ouderen kunnen genieten van een mooi verhaal. Het landelijke evenement laat zien dat voorlezen ook voor ouderen een prettige en verbindende activiteit kan zijn. Het voorlezen van een verhaal geeft ontspanning en is vaak een aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen.

Het Nationale Voorleesboek – voorverhalen voor volwassenen
In de afgelopen jaren schreven bekende auteurs als Kees van Kooten, Yvonne Keuls en Mensje van Keulen een Nationaal Voorleeslunchverhaal. Deze verhalen worden nu gebundeld, samen met de drie nieuwe verhalen. De bundel, getiteld Het Nationale Voorleesboek, is te bestellen door bibliotheken als uitleenexemplaar. Bij iedere bestelling ontvangen zij twee gratis exemplaren om weg te geven aan zorginstellingen in hun werkgebied.

Toegankelijk voor iedereen
Dankzij Omroep MAX worden de drie nieuwe Voorleeslunchverhalen op Nationale Ouderendag uitgezonden op NPO1, voorgelezen door de schrijvers zelf. Zo kunnen ook ouderen die aan huis gebonden zijn zich laten voorlezen door Bart Chabot, Marion Bloem en Kader Abdolah. Ook zullen bekende en onbekende Nederlanders op 7 oktober ouderen voorlezen in bibliotheken, zorginstellingen en buurthuizen. Instellingen die een Voorleeslunch willen organiseren kunnen hiervoor een gratis toolkit aanvragen bij de Leescoalitie.

Over de auteurs
Marion Bloem (1952) is schrijver, filmmaker en beeldend kunstenaar. In 1983 brak zij door met haar romandebuut Geen gewoon Indisch meisje en de documentaire Het land van mijn ouders. Bloem ontving voor haar werk verscheidene bekroningen. Kader Abdolah (1954) is een Perzisch-Nederlandse schrijver en columnist. Hij publiceerde een reeks romans en verhalenbundels, die in dertig landen zijn uitgegeven. Zijn bekendste boeken zijn Spijkerschrift (2000), Het huis van de moskee (2005) en De boodschapper en De Koran (2008). Bart Chabot (1954) is dichter, schrijver en podiumdier. In 1981 debuteerde hij met de dichtbundel Popcorn en in 1989 stond Chabot voor het eerst in het theater met Remco Campert en Jan Mulder. In 2021 verscheen hartritme, het vervolg op mijn vaders hand.

Eerdere Voorleeslunchverhalen werden geschreven door Mensje van Keulen (2021), Kees van Kooten (2020), Maarten Spanjer (2019), Yvonne Keuls (2018), Vonne van der Meer (2017), Jan Siebelink (2016) en Marjan Berk (2015).

De Leescoalitie

De Leescoalitie is een samenwerkingsverband tussen de KB nationale bibliotheek, Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum, Nederlands Letterenfonds, Stichting CPNB, Stichting Lezen en Stichting Lezen en Schrijven, de Taalunie en de Vereniging van Openbare Bibliotheken. De Leescoalitie wil dat zo veel mogelijk mensen lezer worden, zodat zij goed kunnen functioneren in onze geletterde samenleving.