24 mei 2022

Luna Llusha wint Olympiade Nederlands

Ervoor zorgen dat het Nederlands een levende taal blijft, voor iedereen die de taal wil gebruiken, leren of onderzoeken. Dat is niet enkel wat de Taalunie doet, maar is ook het doel van Olympiade Nederlands. En jonge mensen stimuleren om het Nederlands te ontdekken? Dat klinkt bij ons als muziek in de oren. Een dikke pluim voor alle kandidaten – en een welgemeende proficiat aan winnares Luna Llusha!
Bekijk de videoboodschap van Kris Van de Poel, algemeen secretaris van de Taalunie, aan de deelnemers aan de Olympiade Nederlands 2022
Hoe verbeeldt Koen Peeters ‘imagined communities’ in Grote Europese Roman?

Wie zitten er achter de Olympiade Nederlands?

De Olympiade begon als initiatief van de universiteiten van Antwerpen, Nijmegen en Utrecht. Inmiddels zijn ook andere onderzoeksinstituten en universiteiten in Nederland en Vlaanderen aangesloten bij de Olympiade. De opdrachten voor de voorronde worden gemaakt door onderzoekers in de disciplines taalkunde, letterkunde en taalbeheersing.

De Olympiade is verder mogelijk door de steun van partners die een hart hebben voor de Nederlandse taal en cultuur. De Olympiade krijgt steun van o.a. Literatuur Vlaanderen, de Orde van den Prince, de Taalunie en VRT Taal. 

Kris Van de Poel, algemeen secretaris van de Taalunie is lid van de jury. 

Meer informatie over de Olympiade Nederlands.