16 mei 2022

Rijketeksten.org zet eerste stapjes

Wat zijn rijke teksten, hoe herken je ze en waarom is het belangrijk om ze in het klaslokaal in te zetten? Dit ontdek je op de nieuwe website van de Taalunie: rijketeksten.org. Je vindt hier nu al een dertigtal voorbeelden van rijke teksten, maar we voegen nog tot en met 2024 stelselmatig nieuwe teksten en inspirerende filmpjes toe. Zo maken we van deze website een betrouwbaar online-adres voor elke leraar op zoek naar meer informatie omtrent rijke teksten. De officiële lancering van deze website zal in het najaar gebeuren.

Wat zijn rijke teksten?  

Wanneer we ‘rijk’ zeggen, verwijzen we naar inhoud en vorm. Denk aan teksten die levensechte en herkenbare thema’s behandelen – en zo aansluiten bij de belevingswereld van leerlingen. In regel hebben de teksten op onze website een heldere structuur, gevarieerd taalgebruik en zijn ze niet bewerkt voor onderwijsdoeleinden. 

Bekijk hier de video: Wat zijn rijke teksten?

Waarom zijn rijke teksten zo belangrijk? 

Leesbegrip is noodzakelijk om succesvol deel uit te maken van onze maatschappij. En rijke teksten zijn een mooi instrument voor docenten om effectief leesonderwijs te kunnen aanbieden. Ze nodigen tenslotte uit tot interactie, waardoor ze een sterk middel zijn om aan de taalcompetentie en kennisopbouw van elke leerling te werken.  

Wat mag je straks verwachten van rijketeksten.org? 

Eerst en vooral: een dynamische website die tot en met 2024 in beweging zal blijven. We breiden de huidige teksten uit tot een interessante selectie waar je naar hartenlust tussen kan snuisteren. Daarnaast voorzien we je ook van de nodige achtergrondinformatie over de kenmerken van de rijke teksten, het belang ervan in de les en inspirerende filmpjes over de thematiek. Als laatste voorzien we suggesties over welke teksten goed te combineren zijn, zodat docenten eenvoudig meerdere teksten over dezelfde thema’s kunnen zoeken.  

Voor wie is rijketeksten.org?  

Leraren die met rijke teksten willen werken, maar niet weten waar ze te vinden, die zullen zich thuis voelen op rijketeksten.org. Ons doel is rechtlijnig en eenvoudig: leraren kennis laten maken met verschillende (soorten) rijke teksten én hen inspireren om er zelf naar op zoek te gaan. 

 

Rijketeksten.org is het startpunt van een boeiende en (leer)rijke reis, waar de leraar wordt ondergedompeld in de wereld van rijke teksten – en hierdoor gemotiveerd wordt om op eigen houtje verder te zoeken dan wat wij aanbieden. Er zijn tenslotte zoveel rijke teksten, dat wij niet alles op onze website kunnen aanbieden. Of, met andere woorden: we bieden onze bezoekers een selectie, maar niet dé selectie. We nodigen elke bezoeker daarom uit om na onze introductie de wondere wereld van rijke teksten zelf verder te verkennen…