Bijna negenhonderd scholieren namen in februari deel aan de voorronde van de Olympiade Nederlands. Verspreid van Anderlecht tot Amstelveen bogen zij zich over een reeks vragen die de rijkdom van de neerlandistiek demonstreren. Onder auspiciën van Kevin Absillis (hoogleraar moderne Nederlandstalige letterkunde aan de Universiteit Antwerpen) stelde een groep taalwetenschappers en letterkundigen 14 vragen op over emoji’s, middeleeuwse stenografie, vertaalwetenschap en het regeerakkoord van Rutte-IV. De proef was een veeleisend veertienkamp en toch spatten de vlijt en het taalplezier van de antwoordbladen.
De tien deelnemers die het best scoorden op de schriftelijke proef verkennen inmiddels de neerlandistiek verder in de finale. Daarvoor zijn zij in onderzoekslabs gekoppeld aan mentoren van hun voorkeur. Met die mentoren - gerenommeerde onderzoekers uit de neerlandistiek die werkzaam zijn aan Vlaamse en Nederlandse universiteiten - werken zij thans aan een eigen onderzoek.
De finalisten presenteren de bevindingen van hun onderzoek in een filmpje. Een vakjury buigt zich over die filmpjes en maakt op zaterdag 14 mei bekend wie de opvolger is van Polly Jean Hollanders, winnaar van de eerste Olympiade Nederlands. Filmpjes van de finalisten kunnen na de prijsuitreiking, als goede voorbeelden van wetenschapscommunicatie, worden geraadpleegd via het YouTube-kanaal van de Olympiade Nederlands.
Behalve langdurige roem krijgt de winnaar van de Olympiade Nederlands 2022 een geldprijs en prijzenpakket ter waarde van 1000 euro. De prijzen zijn beschikbaar gesteld door partners die de Olympiade Nederlands ook in 2022 mede mogelijk hebben gemaakt, waaronder de Taalunie, de Orde van den Prince en VRT Taal.
Bron: Olympiade Nederlands
Meer informatie
De Taalunie steunt de Olympiade Nederlands. Daarnaast is Kris Van de Poel, algemeen secretaris van de Taalunie, lid van de jury.