Foto: Julian Maiwald
Met de theatertekst voor Immens wonnen Casper Vandeputte en Vincent van der Valk in 2020 de Toneelschrijfprijs
22 apr 2022

122 inzendingen voor de Toneelschrijfprijs 2022

De open oproep voor de Toneelschrijfprijs 2022 heeft 122 theaterteksten opgeleverd. Het aantal inzendingen ligt aanzienlijk hoger dan voorgaande jaren, omdat de Toneelschrijfprijs in 2021 vanwege corona niet werd uitgereikt.

Jury
De jury van de Toneelschrijfprijs bestaat dit jaar uit theaterrecensent Els van Steenberghe (voorzitter), dramaturg Karim Ameur en toneelschrijver en theatermaker Maxine Palit de Jongh. Zij selecteren uit de inzendingen vier genomineerden, die halverwege juni 2022 bekend worden gemaakt.

Prijsuitreiking
De Toneelschrijfprijs wordt uitgereikt tijdens het Nederlands Theater Festival op 2 september 2022 in De Balie in Amsterdam. De auteur van de bekroonde tekst ontvangt 10.000 euro. Anders dan bij voorgaande edities is er dit jaar eenmalig 1.000 euro beschikbaar gesteld per genomineerde. Daarnaast ontvangt een van de genomineerden de Vertaalprijs, waarbij het winnende werk beloond wordt met een vertaling en buitenlandse opvoering.

Over de Toneelschrijfprijs

De Toneelschrijfprijs heeft als doel de Nederlandstalige toneelschrijfkunst en de opvoering van Nederlandstalig toneelwerk onder de aandacht te brengen en te stimuleren. De prijs wordt dit jaar uitgereikt aan de auteur van het beste, oorspronkelijk Nederlandstalige toneelwerk dat in 2020 of 2021 live of online in première ging.

De Toneelschrijfprijs is een samenwerking tussen Literatuur Vlaanderen, het Nederlands Letterenfonds, de Taalunie en het Fonds Podiumkunsten en wordt mede mogelijk gemaakt door het Lira Fonds, Sabam for Culture en deAuteurs. De organisatie van de Toneelschrijfprijs 2022 ligt in handen van het Fonds Podiumkunsten en het Nederlands Letterenfonds in samenwerking met het Nederlands Theaterfestival. De Vertaalprijs wordt mogelijk gemaakt door deAuteurs en het Fonds Podiumkunsten.