21 mrt 2022

Nieuwe Surinaamse literatuurprijs: Ibisprijs Suriname

De nieuwe Ibisprijs Suriname van het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur in Suriname en de Taalunie wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt in de Week van het Nederlands van 1 t/m 8 oktober 2022. De prijs is bedoeld om Surinaamse taalkunstenaars die creatief omgaan met teksten in het Surinaams-Nederlands of in een andere Surinaamse taal te waarderen en te stimuleren. Het gaat om poëzie, proza, toneelteksten en filmscripts.

De Ibisprijs Suriname stimuleert verdere ontwikkeling van de nationaal-culturele identiteit in de Surinaamse talen en heeft waardering voor culturele normen en waarden binnen de Surinaamse gemeenschap. Dit wordt de alakondre-fasi genoemd (op alakondre-wijze).

In welke taal?

Alle talen zijn toegestaan, maar wel met een vertaling naar het Surinaams-Nederlands als de tekst niet in het Surinaams-Nederlands is. De basis is het stimuleren van het schriftelijk creatieve taalgebruik in Surinaamse talen.

Wie mogen meedoen aan de Ibisprijs Suriname 2022?

Alle Surinamers die in 2018, 2019 of 2020 teksten hebben geschreven die vallen onder poëzie, proza, toneel en film kunnen deelnemen. Het kan bijvoorbeeld een boek zijn dat is verschenen in deze periode, maar ook een tekst die in deze periode geschreven is, maar die nog niet is gepubliceerd.

Meer informatie en deelnemen

Deelnemen aan de prijs? Stuur een e-mail naar ibisprijssuriname@gmail.com voor meer informatie en een aanmeldformulier.

De uiterlijke termijn voor het insturen van teksten voor de Ibisprijs Suriname is 30 juni 2022.