Foto: Paul Levitton
Remco Campert
08 feb 2015

Remco Campert laureaat Prijs der Nederlandse Letteren

De Nederlandse dichter, schrijver en columnist Remco Campert (Den Haag, 28 juli 1929) ontvangt dit najaar de Prijs der Nederlandse Letteren.
Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van € 40.000. Namens het Comité van Ministers van de Taalunie maakte minister Jet Bussemaker deze toekenning bekend op het openingsprogramma van het Vlaams-Nederlandse culturele evenement BesteBuren, waarbij ook de Vlaamse minister van Cultuur Sven Gatz aanwezig was.

Lichtheid in literatuur

'Remco Campert brengt lichtheid in de Nederlandstalige literatuur', zo stelt de jury onder voorzitterschap van Kris Humbeeck. De jury noemt Campert een ‘groot stilist die in zijn werk steeds relativerend en geestig is en daarmee verschillende generaties blijft aanspreken. Bij Campert zit de diepzinnigheid aan de oppervlakte. Hij kan onverbloemd over het geluk schrijven maar heeft zich nooit vastgereden in clichés'.

Literaire prijzen

Campert heeft sinds zijn debuut in 1951 een indrukwekkend oeuvre opgebouwd. Zijn poëziebundels Met man en muis en Het huis waarin ik woonde (1955) werden bekroond met de Jan Campertprijs. In 1979 kreeg hij de P.C. Hooftprijs voor zijn gehele poëtische oeuvre. In 2011 werd hem de Gouden Ganzenveer toegekend. Ook was in dat jaar Camperts roman Het leven is vurrukkulluk actieboek van de campagne 'Nederland Leest'.

Oeuvreprijs

De Prijs der Nederlandse Letteren is de meest prestigieuze literaire prijs in het Nederlandse taalgebied. De Taalunie kent de prijs om de drie jaar toe aan een auteur wiens oeuvre een belangrijke plaats inneemt in de Nederlandstalige literatuur. De Taalunie stimuleert ermee dat men binnen en buiten het taalgebied kennisneemt van belangwekkende Nederlandstalige cultuur en dat die daarmee wordt gepromoot. De prijs toont bovendien dat het Nederlands een taal is waarin excellente literatuur wordt geschreven. De prijs wordt afwisselend uitgereikt door het Nederlandse en het Belgische koningshuis. In oktober reikt koning Filip de prijs uit op het Koninklijk Paleis van Brussel.

Samenstelling jury

De jury van de Prijs der Nederlandse Letteren 2015 bestaat uit:

 • Bert Bultinck, adjunct-hoofdredacteur De Standaard;
 • Kris Humbeeck (voorzitter), gewoon hoogleraar Moderne Nederlandse literatuur & Algemene literatuurwetenschap Universiteit Antwerpen;
 • Irina Michajlova, hoogleraar Neerlandistiek Staatsuniversiteit van Sint-Petersburg, literair vertaler;
 • Alida Neslo, theatermaker;
 • Aleid Truijens, auteur, columnist, biograaf (F.B. Hotz, Hella S. Haasse);
 • Maria Vlaar, literair journalist, recensent, redacteur;
 • Theo Witte, vakdidacticus Nederlands, Rijksuniversiteit Groningen, hoofdredacteur 'Lezen voor de Lijst'.

Comité van Ministers

Het Comité van Ministers van de Nederlandse Taalunie bestaat uit:

 • Jet Bussemaker, Nederlands minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (voorzitter);
 • Hilde Crevits, Vlaams minister van Onderwijs;
 • Sven Gatz, Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel;
 • Sander Dekker, Nederlands staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap;
 • Ashwin Adhin, Surinaams minister van Onderwijs en Volksontwikkeling (waarnemend lid).