Heerlijk Helder, Vlaamse overheid
14 dec 2021

De Watergroep wint de Heerlijk Helderprijs 2021

De Watergroep heeft de Heerlijk Helderprijs 2021 in de wacht gesleept met een folder over de plaatsing van een debietsbegrenzer op de watermeter. De Heerlijk Helderprijs beloont een tekst van een organisatie van de Vlaamse overheid die een toonbeeld is van heldere taal.

De jury koos voor de folder ‘Je krijgt minder water. Wat nu?’ van De Watergroep omdat die een moeilijke, negatieve boodschap laagdrempelig overbrengt met weinig tekst en heel veel visualisatie in de vorm van kleuren en iconen.

Tine Vandermeersch, manager communicatie bij De Watergroep, vertelt in een interview op de Heerlijk Helder-website hoe de folder tot stand gekomen is en waarom ze er zo trots op is.

Heerlijk Helder is een campagne die een bijdrage wil leveren aan de overheidscommunicatie van de Vlaamse overheid in algemene zin. Het basisidee van Heerlijk Helder is dat elke burger, elke medewerker en elke organisatie van de Vlaamse overheid beter wordt van heerlijk heldere taal. De Heerlijk Helderprijs zet goede initiatieven in het zonnetje en is een extra stimulans voor organisaties om werk te maken van heldere communicatie.

Alle inzendingen voor de prijs werden beoordeeld door een externe jury. De jury werd voorgezeten door de algemeen secretaris van de Nederlandse Taalunie, Kris Van de Poel, en bestond verder uit Jan Hautekiet (voormalig radiomaker en muzikant), Karl Hendrickx (redacteur bij het Rekenhof, hoofddocent Rechtstaalbeheersing aan de Universiteit Antwerpen en buitengewoon gastdocent aan de KU Leuven), Priscilla Heynderickx (docent Nederlands en bedrijfscommunicatie aan de KU Leuven, hoofdredacteur Ad Rem) en Lydeke van Os (beleids- en communicatieadviseur bij de Nederlandse Taalunie).

De Taalunie werkt er samen met verschillende overheidsorganisaties uit Nederland en Vlaanderen aan om de communicatie tussen overheid en burgers begrijpelijker te maken. De belangrijkste partners zijn de landelijke campagnes Direct Duidelijk (ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en Heerlijk Helder (Vlaamse overheid). Beide landen leren van elkaar en ontwikkelen samen nieuwe instrumenten.