08 okt 2021

Nieuwe podcastreeks 'De taalcompetente leraar'

Elke leraar doet elke dag een beroep op taal. Dat lukt het beste wanneer de leraar ook een taalcompetente leraar is. Maar wat maakt een leraar taalcompetent? En op welke kennis, vaardigheden en attitudes kan een taalcompetente leraar een beroep doen? U ontdekt het in de podcast 'De taalcompetente leraar'.

In zes gesprekken met leraren en lerarenopleiders maakt u kennis met zes taalcompetenties die cruciaal zijn voor elke leraar en krijgt u tips over hoe u er zelf mee aan de slag kan.

Deze podcastreeks brengt het referentiekader voor taalcompetenties van leraren in Nederland en Vlaanderen tot leven.

Beluister de podcastreeks op:

Charlotte Crul
Charlotte Crul
Sjaak Hartog
Sjaak Hartog

Aflevering 1 - Interactie
In de eerste aflevering van ‘De taalcompetente leraar’ gaan presentatoren Charlotte Crul en Sjaak Hartog in gesprek met Alida Pierards en Nanke Dokter over het thema 'Interactie'. Ze delen verhalen uit de praktijk en wisselen met elkaar van gedachten over wat een taalcompetente leraar allemaal doet om tot rijke interactie te komen met leerlingen, collega's en ouders. Wilt u graag weten waar u, als (toekomstige) leraar, op kunt letten in uw communicatie met anderen? U hoort het in deze aflevering!

 

Nanke Dokter
Nanke Dokter
Alida Pierards
Alida Pierards

Aflevering 2 - Formuleren
In aflevering twee van 'De taalcompetente leraar' gaan presentatoren Sjaak Hartog en Charlotte Crul in gesprek met Gino Bombeke en Alida Pierards over het thema 'Formuleren'. Ze delen verhalen uit de praktijk en wisselen met elkaar van gedachten over wat een taalcompetente leraar allemaal doet om helder en concreet te formuleren voor verschillende doelgroepen. Benieuwd hoe je aan de slag kunt met formuleren? Beluister dan deze aflevering!

Alida Pierards
Alida Pierards
Gino Bombeke
Gino Bombeke

Aflevering 3 - Uitleg geven

Tamar Israël en Nanke Dokter gaan in gesprek over 'Uitleg geven'. Tamar en Nanke delen voorbeelden uit de praktijk en staan stil bij wat een taalcompetente leraar allemaal doet om leerinhouden, taken en opdrachten, maar ook afspraken en verwachtingen helder en concreet toe te lichten. Benieuwd hoe jij hiermee aan de slag kunt? Beluister dan deze aflevering!

Tamar Israël
Tamar Israël
Nanke Dokter
Nanke Dokter

Aflevering 4 - Taalsteun bieden 

In aflevering vier zijn Tinneke van Bergen en Monica Wijers aan het woord rond het thema ‘Taalsteun’. Aan presentatoren Sjaak Hartog en Charlotte Crul leggen ze uit wat taalsteun precies inhoudt, waarom taalsteun belangrijk is, en hoe je er als leraar invulling aan kunt geven. Benieuwd naar praktijkvoorbeelden en tips over taalsteun? Beluister dan deze aflevering!

Tinneke van Bergen
Tinneke van Bergen
Monica Wijers
Monica Wijers

Aflevering 5 - Lesmateriaal

In aflevering vijf van 'De taalcompetente leraar' focussen we op het materiaal dat leraren in hun lessen gebruiken. Presentatoren Sjaak Hartog en Charlotte Crul gaan erover in gesprek met Inge Placklé en Gino Bombeke. Samen geven ze tips hoe je er als leraar voor kan zorgen dat je lesmateriaal ook op vlak van taal geschikt is voor jouw leerlingen en hoe je leerlingen kunt helpen teksten te begrijpen en gebruiken. Luister je mee?

Gino Bombeke
Gino Bombeke
Inge Placklé
Inge Placklé

Aflevering 6 - Eigen taalcompetenties ontwikkelen

In de zesde en daarmee alweer laatste aflevering van 'De taalcompetente leraar' praten presentatoren Charlotte Crul en Sjaak Hartog met Inge Placklé en Tinneke van Bergen over hoe leraren hun eigen taalcompetenties kunnen blijven ontwikkelen. Benieuwd hoe je met collega’s kunt komen tot een gedeelde taal of op welke manier je aan je eigen taalvaardigheid en taalkennis kunt werken? Luister dan naar deze aflevering!

Inge Placklé
Inge Placklé
Tinneke van Bergen
Tinneke van Bergen