16 sep 2021

Nieuw initiatief: Nederlandstalige schrijvers online op bezoek bij leerlingen en studenten Nederlands in heel de wereld

De Schrijverscentrale en de Taalunie lanceren vandaag in samenwerking met Literatuur Vlaanderen en het Nederlands Letterenfonds 'Schrijver op je scherm wereldwijd'. Scholen en universiteiten buiten Nederland en Vlaanderen met het vak Nederlands als Vreemde Taal kunnen hun programma verrijken met een online bezoek van een Nederlandse of Vlaamse schrijver of illustrator.

Foto: online schrijversactiviteit met Fikry El Azzouzi, maart-april 2020

Een Nederlandstalige schrijver online op bezoek

Schrijver op je scherm wereldwijd is onderdeel van de vernieuwde financieringsregeling Schrijversbezoek wereldwijd van de Taalunie, in samenwerking met De Schrijverscentrale, het Nederlands Letterenfonds en Literatuur Vlaanderen. Via die financieringsregeling stimuleren en ondersteunen we bezoeken van schrijvers en illustratoren aan de naar schatting 400.000 leerlingen en studenten die Nederlands als Vreemde Taal leren. Zo worden Nederlandstalige verhalen de wereld in gestuurd. Naast het bestaande aanbod waarbij de schrijver fysiek op bezoek komt, behoort nu ook een online schrijversactiviteit tot de mogelijkheden. Elke afdeling Nederlands als Vreemde Taal in het basis-, voortgezet of hoger onderwijs buiten het Nederlandse taalgebied kan een aanvraag voor een online schrijversactiviteit indienen bij De Schrijverscentrale en krijgt financiële steun van de Taalunie. De organisator kan bovendien via het Nederlands Letterenfonds of via Literatuur Vlaanderen financiering voor IT- of vertaalkosten aanvragen. 

Schrijversontmoetingen wereldwijd

Anne Zeegers, directeur De Schrijverscentrale: “We zijn enthousiast over deze doorontwikkeling van Schrijver op je scherm. Begin april 2020 lanceerden we deze startup en creëerden daarmee professioneel aanbod van online schrijversactiviteiten, zodat verhalen ook in coronatijd konden blijven reizen. In 2020 vonden er 750 online schrijversbezoeken plaats, een kwart van het totaal. Ook buitenlandse scholen meldden zich, van San Francisco tot Kuala Lumpur. Buiten de landsgrenzen zijn er natuurlijk ook lezers die hun favoriete Nederlandse of Vlaamse schrijver willen ontmoeten. Ons digitale aanbod is daar een prachtig antwoord op – binnen een muisklik kunnen auteurs leerlingen of studenten in het buitenland enthousiasmeren voor Nederlandstalige literatuur. Dankzij deze samenwerking met de Taalunie bereiken we ook die doelgroepen en zorgen we er samen voor dat schrijvers wereldwijd hun lezers ontmoeten, hun verhalen vertellen en hun boeken promoten.”

Kris Van de Poel, algemeen secretaris van de Taalunie: “Van boeken lezen word je een competente taalleerder. Door erover te praten met de schrijver word je nog rijker. De Taalunie ondersteunt al jaren het bezoek van Nederlandstalige schrijvers aan leerlingen en studenten Nederlands in het buitenland. Dat kan een fysiek bezoek zijn, maar dankzij de samenwerking met De Schrijverscentrale, Literatuur Vlaanderen en het Nederlands Letterenfonds kan het nu ook interactief online.”

Schrijversbezoek aanvragen

Kijk hier voor meer informatie en de criteria; aanvragen kunnen door de organisator online worden ingediend.