23 jun 2021

Taalunie-rapport over duidelijke taal in de zorg

De Taalunie heeft samen met experts uit de zorg en het communicatievak een onderzoek gedaan naar begrijpelijke taal in de zorg. De aanpak en de conclusies van het onderzoek staan in het rapport 'Injectie voor taal'. Hieronder staat een samenvatting van het rapport.

Samenvatting van het rapport 'Injectie voor taal'

De Taalunie heeft samen met experts een onderzoek gedaan naar begrijpelijke taal in de zorg. Ze hebben onderzocht wat er in Vlaanderen en Nederland wordt gedaan om medische taal in de zorg begrijpelijker te maken. Het onderzoek bestond uit twee delen:

- een overzicht maken van materialen in duidelijke taal die al bestaan in de zorg, zoals folders, woordenlijsten en filmpjes;
- gesprekken voeren met specialisten uit de zorg en met experts die veel weten over duidelijk taal.

Conclusies uit het onderzoek

In de zorg worden materialen zoals folders, woordenlijsten en filmpjes gebruikt om mensen uit te leggen wat er met hun gezondheid aan de hand is. Ook zijn er materialen om algemene voorlichting over gezondheid te geven. Het is belangrijk dat in die materialen duidelijke taal wordt gebruikt, zodat iedereen het kan begrijpen. Ook mensen die moeite hebben met lezen en schrijven moeten het begrijpen, en mensen die het lastig vinden om goede beslissingen te nemen over hun gezondheid. Als mensen begrijpen wat er met hun gezondheid aan de hand is, kunnen ze samen met de arts of een andere zorgmedewerker beslissingen nemen over hun behandeling.

Bij het maken van begrijpelijke materialen over gezondheid zijn drie punten belangrijk:

1. Toegankelijkheid: mensen moeten de materialen goed kunnen gebruiken. De makers moeten hun materiaal laten lezen of bekijken door verschillende gebruikers om te testen of de informatie begrijpelijk is.

2. Samenwerking: makers van materialen moeten meer en beter samenwerken met elkaar, met verschillende specialisten uit de zorg en met experts die veel weten over duidelijk taal. Organisaties uit Nederland en Vlaanderen kunnen ook met elkaar samenwerken.

3. Bewustwording: in de opleidingen voor artsen en andere zorgmedewerkers moet aandacht zijn voor duidelijke taal. Artsen en andere zorgmedewerkers moeten weten dat er mensen zijn die hun informatie moeilijk vinden en ze moeten leren hoe ze informatie duidelijk kunnen uitleggen.

Stappenplan

De Taalunie heeft een stappenplan gemaakt dat kan helpen bij het maken van materiaal in begrijpelijke taal.