19 mei 2021

Nieuwe serie van de IVN: Voortvarend Nederlands! Virtueel

De Internationale Vereniging voor Neerlandistiek (IVN) organiseert een digitaal Colloquium Neerlandicum: 'Voortvarend Nederlands! Virtueel'. Op 20 mei opende algemeen secretaris van de Taalunie Kris Van de Poel de meerdaagse reeks met 'Stemmen uit de Internationale Neerlandistiek'.

Na Van de Poels openingslezing kwamen Henriëtte Louwerse (bestuursvoorzitter IVN, University of Sheffield, U.K.), Franco Paris (voorzitter MediterraNed, Università degli Studi di Trieste, Italië) en Hans Beelen (vertegenwoordiger Duitstalig gebied, Carl von Ossietzky Universiteit Oldenburg, Duitsland) aan het woord. Onder leiding van moderator Yra van Dijk (voorzitter Raad voor Neerlandistiek, Universiteit Leiden) werden vragen beantwoord als: ‘Hoe wereldwijd is Nederlands?’, ‘Waarom is standaardtaal een discussie rond de dorpspomp?’, ‘Raken we onze taal kwijt als we de wereld in gaan?’ en ‘Is Nederlands een leuk taaltje voor thuis?’

Volgende bijeenkomsten van ‘Voortvarend Nederlands! Virtueel’

De meerdelige serie gaat verder op 17 juni. Jonge auteurs praten dan met ervaren onderzoekers over onder andere de Balkan, de EU en de invloed van politieke bewegingen op literatuur. Op 24 juni kunnen internationale neerlandici hun intrek nemen in de Besmette Stad. Praktische en theoretische taal wordt toegelicht vanuit het Instituut voor de Nederlandse taal in september, en in oktober komen literair vertalers van het Nederlands vanuit de hele wereld aan het woord. Tot slot praten in november docenten in Paramaribo met lerarenopleiders in Rotterdam over (opmerkelijk genoeg) dezelfde problemen die ze tegenkomen bij het opleiden van docenten Nederlands voor het middelbaar onderwijs.

Meedoen?

De online bijeenkomsten bijwonen en meepraten? Kijk voor meer informatie op de website van de IVN.

‘Voortvarend Nederlands! Virtueel’ bestaat dankzij steun van de Taalunie en het Nederlands Letterenfonds.