12 mei 2021

Jaarverslag 2020

Het jaar 2020 was voor de Taalunie een bijzonder jaar. Gepland waren een nieuwe algemeen secretaris, intensieve contacten met partners en het veld en de veertigste verjaardag van de organisatie. En toen werd het maart en gingen Nederland en Vlaanderen op slot. Alledaagse uitdagingen veranderden langzaam in nooit geziene mogelijkheden.

Zo greep de Taalunie de kans om voor alle taalgebruikers de dynamiek van het Nederlands te ondersteunen. Investeringen in nieuwe technologieën, sterke netwerken en geïnspireerde mensen maakten de Taalunie ook in deze tijden een baken voor taal en taalgebruiker.

Nieuwe projecten focusten op de drie krachtlijnen van het meerjarenbeleidsplan 2020-2024: toegankelijkheid, taalcreativiteit en internationalisering. 

Levenslang lezen en leesvaardigheid waren prominent aanwezig in het maatschappelijk debat. De Week van het Nederlands ging digitaal en trok de internationale kaart onder het motto ‘Laat van je horen!’. De ZorgVoorZorgPrijs werd aangekondigd en het jaar werd intimistisch afgerond met een online lezingenreeks Lichtpuntjes van het Nederlands.

Genoeg inspiratie voor een nieuw 2021!

Veel leesplezier met het eerste online jaarverslag.

Kris Van de Poel
Algemeen secretaris