01 apr 2021

Luistertaal-etalage zet de potentie van Luistertaal in de kijker

Luistertaal is een laagdrempelige manier van meertalige communicatie waarbij gesprekspartners elk hun eigen taal kunnen blijven spreken omdat de ander deze ook verstaat. Vandaag verschijnt een Luistertaal-etalage met een inventarisatie van projecten in het onderwijs waarin Luistertaal een rol speelt of kan spelen.

In de Luistertaal-etalage zijn projecten, initiatieven en onderzoeken verzameld en beschreven in vijf categorieën en hoofdstukken: basisonderwijs, voortgezet/middelbaar onderwijs, hoger onderwijs, professionalisering en samenwerkingsverbanden. De etalage geeft een goed beeld van projecten waarop kan worden voortgewerkt om nog concretere handvatten voor het gebruik van Luistertaal in de praktijk te ontwikkelen. De komende maanden bekijkt de Taalunie samen met partners welke verdere of nieuwe projecten hiervoor kunnen worden opgezet en opgestart.

De Taalunie ziet met Luistertaal kansen om het Nederlands ook in meertalige en internationale contexten te kunnen blijven gebruiken. Bovendien biedt het anderstaligen de mogelijkheid om vroeg met het Nederlands aan de slag te gaan en zo hun vaardigheden hierin verder te versterken.

In de nacht van 31 maart op 1 april besteedde het NPO Radio 1-programma Focus aandacht aan de lancering van de Luistertaal-etalage. U kunt de uitzending hier terugluisteren.