31 mrt 2021

De Week van het Nederlands kijkt over de grenzen heen

Van 2 tot en met 9 oktober 2021 zet de Week van het Nederlands de taal op stelten! Een kakelvers logo en twee nieuwe ambassadeurs: wij kijken uit naar de zevende editie van de Week van het Nederlands. Samen met een keur van partners en organisaties zetten we ook dit jaar de taal op stelten. Meer dan ooit kijken we daarbij over de grenzen heen: het Nederlands als wereldtaal krijgt een prominente plek in de campagne.

De organisatie van de Week van het Nederlands is in handen van Vlaams-Nederlands Huis deBuren, wordt mee gefinancierd door de Taalunie en vestigt de aandacht op de veelzijdigheid van het Nederlands. Elk jaar groeit het bereik van de Week van het Nederlands dankzij initiatieven als de Taalkrant, de samenwerking met de ambassadeurs én het enthousiasme en de inzet van de verschillende partners die met hun activiteiten het Nederlands in de kijker zetten.


"Hy is nes 'n volstruis, waar hy kom daar is hy tuis."


Vrij vertaald uit het Afrikaans: overal waar een struisvogel komt, is hij thuis. Dit geldt ook voor het Nederlands. Je kan Nederlands studeren aan 135 universiteiten in het buitenland en het Nederlands is een van de veertig meest gesproken talen ter wereld. We leggen dit jaar de focus op het Nederlands als wereldtaal: verschillende instituties, organisaties en andere partners in het buitenland krijgen een plek in het programma en een podium tijdens de Week van het Nederlands.

(Elfie Tromp © Geert Broertjes | Jaouad Alloul © Karolina Maruszak/Koralique)
Elfie Tromp en Jaouad Alloul
Elfie Tromp en Jaouad Alloul

Taal op stelten met Elfie Tromp en Jaouad Alloul

Sinds 2019 werkt de Week van het Nederlands met twee ambassadeurs. Eerdere duo’s waren Ellen Deckwitz en Ish Ait Hamou (2019) en Radna Fabias en Wannes Cappelle (2020).

Dit jaar koppelen we de Nederlandse schrijver en performer Elfie Tromp aan de Vlaamse theatermaker, multidisciplinaire performer en activist Jaouad Alloul. Beide taalkunstenaars zijn eclectisch en begeesterend. Ze slaan de handen in elkaar voor een kleurrijke performance die de taal op stelten zet. Deze performance zal tijdens de Week van het Nederlands door Vlaanderen en Nederland reizen.

Zin om Elfie en Jaouad uit te nodigen tijdens de Week van het Nederlands? Neem contact met ons op om te informeren naar de mogelijkheden!

Zet de taal mee op stelten tijdens de Week van het Nederlands 2021

Geen Week van het Nederlands zonder de inzet en het enthousiasme van onze partners! Heb je ook zin om de handen uit de mouwen te steken en om iets te organiseren om het Nederlands in de kijker te zetten? Zet je graag de taal mee op stelten? Laat het ons weten!

Je kan je initiatief aanmelden via de website. Als we je aanmelding voor 30 juni 2021 ontvangen, kunnen we je initiatief een mooi plekje geven in de collectieve promotiecampagne.