Foto: Frank Bahnmuller
Kris Van de Poel
21 jan 2021

De beste wensen van de Taalunie

Traditionele nieuwjaarswensen zijn vaak cliché, maar daarom niet minder oprecht: namens alle medewerkers van de Taalunie wens ik u een bijzonder mooi en gezond 2021!

Het jaar 2020, waarin we geconfronteerd werden met een wereldwijde verschrikking, heeft ons allemaal wel iets geleerd dat bruikbaar ingezet kan worden voor een gezondere toekomst. De gezondheid van lichaam en geest zijn ontegensprekelijk het kostbaarste bezit van elke mens. En de 40-jarige Taalunie wil daartoe graag een steentje bijdragen.

De Lichtpuntjes van het Nederlands waren alvast een mentale opkikker bij het jaareinde. Maar meer dan symbolisch staan deze lichtpuntjes ook voor de reis die we met het Nederlands en de Taalunie willen afleggen: internationaal en toch dichtbij.

Het traject Taal en Zorg gaat wat letterlijker om met gezondheid en heeft tot doel materialen in kaart te brengen die de medische taal en daarmee de zorg meer toegankelijk maken. In dit kader past ook de uitreiking van de Taalunie ZorgVoorZorgPrijs op 23 juni. Maar daarover schrijven we later meer.

Het jaar 2021 dient zich aan als een boeiend jaar waarin we hopelijk in het post-coronatijdperk kunnen treden. Er staat heel wat op stapel: een nieuwe e-ANS, adviezen rond genderneutraal taalgebruik, een nieuwe Staat van het Nederlands, Schrijver op je scherm, de Prijs der Nederlandse Letteren en de IBIS-prijs, de start van het SignON project dat 17 Europese partners samenbrengt om de communicatie tussen horenden, doven en slechthorenden te ondersteunen…

Ik ben bijzonder blij dat u dit jaar ook zal kunnen kennismaken met MijnNederlands. Alvast een tipje van de sluier opgelicht: met dit platform gaan wij u onder meer in het kader van de internationale neerlandistiek nog beter van dienst kunnen zijn met alle kennis en rijkdom die de Taalunie bezit en zinvol bij elkaar zal brengen, zodat we daarop samen kunnen voortbouwen.

Beste lezer, ook dit jaar zal de Taalunie heel intens samenwerken met de vele partners en vele creatieve en enthousiaste mensen in het werkveld. Tegelijk bewandelen we ook nieuwe wegen, want het Nederlands blijft natuurlijk evolueren. Wij hopen u ook dit jaar te kunnen verrassen en mee te nemen op een reis door een bijzonder mooi en interessant 2021.

Kris Van de Poel

Algemeen secretaris