Vernieuwing literatuurgeschiedenis
24 nov 2020

Vernieuwde website over literatuurgeschiedenis voor leraren Nederlands

De educatieve website literatuurgeschiedenis.nl is aangepast en in een modern jasje gestoken. In de nieuwe vorm sluit literatuurgeschiedenis.org beter aan bij de behoeften van leraren Nederlands die lesgeven over literatuurgeschiedenis op de middelbare school.

De aanpassingen zijn doorgevoerd in overleg met letterkundige neerlandici, vakdidactici, leraren en leerlingen uit Nederland en Vlaanderen. Met de vernieuwing van de website hopen de KB en de Taalunie het literatuuronderwijs in Nederland en Vlaanderen te ondersteunen en inspireren.

De vernieuwde website

Hulpmiddel bij het onderwijs 

Literatuurgeschiedenis.org biedt aansprekende informatie over literaire werken, schrijvers en gebeurtenissen uit de geschiedenis van de Nederlandstalige literatuur. Omdat er meer verwijzingen naar online bronnen en nieuwe audio- en videofragmenten op de site staan, is de website nu nog geschikter als hulpmiddel bij het onderwijs. Ook zijn de navigatie en de zoekfunctie verbeterd, onder meer dankzij ingangen op thema’s en stromingen. Daarnaast heeft de site een frisse vormgeving gekregen. 

Wetenschappelijke bijdragen 

In het voorjaar van 2020 namen de KB en de Taalunie het initiatief om de technisch verouderde, maar nog veel gebruikte website literatuurgeschiedenis.nl te vernieuwen. Daarbij werden zij geadviseerd door verschillende letterkundige neerlandici en vakdidactici van Nederlandse en Vlaamse universiteiten. Zij hebben de inhoud gecontroleerd en verbeterd. Ook zijn er verwijzingen naar de reeks Geschiedenis van de Nederlandse literatuur toegevoegd. Daarnaast is de nieuwe site uitgebreid getest door leraren Nederlands en leerlingen. 

Nog meer vernieuwingen in aantocht 

De lancering van de vernieuwde site is geen eindpunt. De bestaande teksten worden verder verbeterd en er volgen nog nieuwe teksten waardoor ook de nieuwste wetenschappelijke inzichten worden meegenomen. Bovendien werkt een werkgroep aan een thematische module die met een nieuwe didactische aanpak leraren die helpt om in de klas met literatuurgeschiedenis aan de slag te gaan. Deze module zal begin 2021 beschikbaar zijn. 

Alle aanpassingen op een rij 

  • frisse, eigentijdse vormgeving;
  • verbeterde navigatie- en zoekmogelijkheden;
  • geactualiseerde inhoud;
  • meer audio- en videofragmenten;
  • meer verwijzingen naar relevante sites, zoals DBNL, de Vlaamse literaire canon en Lezen voor de Lijst;
  • verwijzingen naar de reeks Geschiedenis van de Nederlandse literatuur; 
  • nieuwe thema’s die dwarsverbanden door de tijdvakken bieden; 
  • meer aandacht voor literaire stromingen;
  • gratis voor iedereen toegankelijk. 

Meer informatie

Nieuwsbrief 

Wilt u op de hoogte blijven? Meld u zich dan aan voor de nieuwsbrief via deze link.

Vragen? 

Neem contact op met Karin Vingerhoets van de KB (tel.: + 31 70 314 09 11) of met Martijn Nicolaas van de Taalunie (tel.: +31 70 311 71 67).