Banner Week van het Nederlands
12 okt 2020

Terugblik Week van het Nederlands

De Week van het Nederlands begon met officiële aftrap in 'de Taalstaat'. In deze uitzending stond de ‘veelkleurigheid van de Nederlandse taal’ centraal. De Week van het Nederlands werd verder opgeluisterd met start- en openingshows in Rotterdam en Antwerpen en vormden het startsein voor een Week met een zeer gevarieerd programma. Een terugblik.

1. Unieke uitzending van De Taalstaat

Om 11u presenteerden de ambassadeurs van het Nederlands Radna Fabias en Wannes Cappelle hun poëtisch-muzikale samenwerking Mond Vul Tale bij De Taalstaat op NPO Radio 1 én VRT Radio 1.De uitzending was de officiële aftrap van de Week van het Nederlands en werd voor de gelegenheid gemaakt over de grenzen heen: Frits Spits (NPO Radio 1) en Jan Hautekiet (VRT Radio 1) presenteerden deze bijzondere uitzending vanuit de studio in Hilversum. Naast de ambassadeurs kwamen ook Spinvis, Lize Spit en Rob van Essen, Brigitte Kaandorp en Wim Helsen langs. Herbeluister de uitzending hier: uitzending Taalstaat

2. Talkshows over literair vertalen in Antwerpen en Rotterdam

De Internationale Vereniging voor Neerlandistiek (dit jaar 50 jaar!), het Expertisecentrum Literair Vertalen, deBuren, CELA en Curieus vzw presenteerden een talkshow over literair vertalen. Het programma vond parallel plaats in Rotterdam (Hotel New York),  Antwerpen (Zuiderpershuis) én online.Onder leiding van gastheer Oscar Kocken gingen in Rotterdam auteur Tom Lanoye en vertaler Nederlands-Engels Michele Hutchison in gesprek. Ondertussen sprak Carmien Michels in Antwerpen met vertaler Nederlands-Roemeens, Cătălina Oșlobanu, onder leiding van gastvrouw Selma Franssen. Daarna volgden twee sessies van Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd: Dean Bowen legde uit hoe taal werkt als sleutel tot sociale klassen. Anneleen Spiessens bewees dat vertaling ons nieuws kleurt.

3. Feestelijke Startshow De Week van het Nederlands

Met een wervelende startshow in het Zuiderpershuis in Antwerpen toonden we de artistieke veelzijdigheid van de taal. Nederlandstalige muziek, hiphop, literatuur, poëzie en spoken word wisselden elkaar af, gevestigde namen en jong talent stonden zij aan zij. Met Wannes Cappelle en Radna Fabias, de Antwerpse stadsdichter Seckou, Ellen Deckwitz, Willy Darktrousers & Spitler, Lisette Ma Neza, Carmien Michels, Frederik Willem Daem, Iris Penning, Jordi Lammers en de Nederlandse Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja. Lisa Weeda en Annelies Moons zijn uw gastvrouwen van dienst.

En nog veel meer…

Het DRONGO Talenfestival vond dit jaar ook voor het eerst plaats op de openingsdag van de Week van het Nederlands. Daarnaast bood de Week van het Nederlands ook dit jaar weer een zeer gevarieerd aanbod van activiteiten aan. Een doorlopende activiteit was ‘Op zoek naar taalkunstenaars’. Deze wedstrijd kon rekenen op meer dan 3.000 reacties van jong en oud uit Vlaanderen, Nederland, Duitsland en ook Zweden. De laureaten en prijsuitreikingen zetten we graag nog een keer hier op rij.

Activiteiten

Een totaaloverzicht van activiteiten is te vinden op de website www.weekvanhetnederlands.org