Alexandra Bertels
07 okt 2020

10.000 gratis zakwoordenboekjes laten anderstalige voetballers spelen met taal

De Belgische Voetbalbond brengt samen met vzw ‘de Rand’, de Taalunie en Voetbal Vlaanderen een zakwoordenboekje uit om anderstalige voetballertjes Nederlands te leren en te laten oefenen. De 10.000 gratis boekjes helpen clubs en trainers te communiceren met anderstalige spelers en hun ouders. De taaldiversiteit in de Belgische voetbalclubs neemt jaar na jaar toe. Zo telde het voetbalseizoen 2019-20 ruim 30% meer vluchtelingen dan een jaar eerder. De Rode Duivels en Red Flames zijn de peters en meters van het initiatief dat kadert in het project ‘Iedereen op het veld’ van de KBVB. Het project bevordert de inclusie van vluchtelingen en asielzoekers in ons land. De Voetbalbond lanceert samen met ACFF ook een Franse variant van het boekje.

Een trainer die langs de zijlijn staat te roepen en te gebaren naar een speler die niet begrijpt wat zijn coach bedoelt. Iedereen herkent het tafereel ongetwijfeld. Om die situaties de wereld uit te helpen, publiceert de Belgische Voetbalbond samen met vzw ‘de Rand’ en de Taalunie het voetbalwoordenboekje ‘Aftrap’. Het boekje is een vervolg op het memoryspel uit 2019 om Nederlands en Frans op een speelse manier te oefenen met de Rode Duivels en Red Flames.

Hedeli Sassi, Football & Social Responsibility Coördinator bij de KBVB: “De KBVB lanceert dit zakwoordenboekje niet toevallig in de Week van de Nederlandse taal. Het is ook de Europese #Footballpeople week, een campagne van Fare Network ondersteund door UEFA om discriminatie aan te kaarten en diversiteit te vieren. We tellen elk jaar meer anderstaligen in het Belgisch voetbal en dat zorgt voor een extra uitdaging voor onze clubs. We zien het als onze taak om hen via het voetbal spelenderwijs te laten integreren in onze maatschappij.

Alexandra Bertels

Net als de voetbalclubs in ons land, kent ook de Vlaamse Rand een grote taaldiversiteit. Het gaat dan niet alleen om nieuwkomers, maar vooral om Belgen met een andere moedertaal. Om de integratie van kinderen met een andere thuistaal in Nederlandstalige voetbalclubs te ondersteunen nam vzw ‘de Rand’ mee dit initiatief.

Cindy Van Dijck, stafmedewerker vzw ‘de Rand’: “De opgebouwde ervaring op vlak van oefenkansen Nederlands in de vrije tijd in combinatie met de expertise van de Voetbalbond is een enorme meerwaarde en heeft geleid tot een handig boekje om Nederlands te oefenen.”

500 voetbalwoorden en speelse tekeningen

Het zakwoordenboek ‘Aftrap’ is samengesteld in samenwerking met docenten van het departement Coach Education van Voetbal Vlaanderen en ACFF. Het focust in de eerste plaats op de belangrijkste voetbaltermen. Maar ‘Aftrap’ is meer dan gewoon een voetbalwoordenboek. Het boekje telt zo’n 500 woorden en is opgedeeld in 10 korte hoofdstukken zoals het voetbalveld, mijn voetbalzak, de training. Daarnaast besteedt het boekje aandacht aan de kleedkamer, leert het jongeren te vertellen waar ze pijn hebben of hoe ze een drankje bestellen in de kantine. De kleurrijke tekeningen en de spelelementen maken het boekje heel toegankelijk. 

Hedeli Sassi van de KBVB: “Het woordenboekje is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in voetbal en met taal wil spelen. De combinatie van taal en beeld met de luchtige lay-out en spelelementen maken het aantrekkelijk voor kinderen. Maar ook anderstalige volwassenen die verbonden zijn aan een voetbalclub zoals trainers, jeugdcoördinatoren, bestuurders en vrijwilligers die onze taal nog niet machtig zijn, leren er snel onze taal mee.”

Jonathan Vanooteghem

Iedereen op en naast het veld

De Voetbalbond verdeelt de woordenboekjes vanaf 8 oktober onder alle Belgische amateur- en profclubs die hier interesse in hebben. Dat kan door een mailtje te sturen naar integratie@rbfa.be.
Zomerscholen, centra voor Volwassenenonderwijs (CVO’s), Centra voor Basiseducatie (CBE’s) en voetbalclubs uit de Vlaamse Rand, kunnen gratis woordenboekjes aanvragen via vzw ‘de Rand’ via www.derand.be