Tanneke Schoonheim
02 sep 2020

In memoriam: Tanneke Schoonheim, voorzitter van onze Commissie Spelling

Drie dochters moeten veel te vroeg hun lieve en trotse moeder missen, en een man zijn prachtige vrouw. Dat is ondenkbaar zwaar en wij wensen hun sterkte en alle steun. Tanneke Schoonheim was een rots in de branding. En wij, de leden en medewerkers van de Commissie Spelling, hadden in haar een fantastische voorzitter. We zullen haar nog lang missen.

Haar inzet. Het voorzitterschap van de Commissie Spelling was maar een van Tannekes talrijke functies en talenten. Toch voelde dat niet zo: ze was er altijd helemaal, zowel tijdens de vergaderingen als wanneer je haar mailde of appte. En ze was nooit te beroerd om zelf flinke klussen uit te voeren.

Haar positiviteit. Geen probleem was zo groot of het kon aangepakt en opgelost worden. Ze was een sfeermaker die de mensen met wie ze werkte minstens zo belangrijk vond als het werk zelf. Daarom werkten we bijzonder graag met en voor haar.

Haar kundigheid. Ze wist heel veel van heel veel, zonder daar ooit over op te scheppen. De Nederlandse spelling was een van die vele terreinen. Mede dankzij haar heeft de Woordenlijst Nederlandse Taal een vriendelijker gezicht gekregen.

Inzet, positiviteit, kundigheid: was de wereld maar vol Tannekes. De enige echte Tanneke is er niet meer. We zullen ons uiterste best doen om haar lichtende voorbeeld te blijven volgen.

Leden Commissie Spelling:

Dirk Caluwé
Dominiek Sandra
Wouter van Wingerden

Medewerkers Commissie Spelling namens de Taalunie en het Instituut voor de Nederlandse Taal:

Annemieke Hoorntje
Katrien Van pellicom
Veronique Verreycken