Bianca Sistermans / Promo Pers
03 jun 2020

Doe mee met de Week van het Nederlands

De Week van het Nederlands is een ode aan de Nederlandse taal. Tijdens de week kan iedereen activiteiten organiseren waarin het Nederlands centraal staat. Het Vlaams-Nederlands huis deBuren en de Taalunie werken samen om met de Week van het Nederlands een breder cultureel netwerk te bereiken en het belang van het Nederlands met meer slagkracht onder de aandacht te brengen.

Zesde editie zet in op de veelzijdigheid van het Nederlands

De Week van het Nederlands, die plaatsvindt van 3 tot en met 10 oktober, is dit jaar al aan de zesde editie toe. Vorig jaar kon je van Groningen tot Louvain-la-Neuve en van Nijmegen tot Brugge deelnemen aan meer dan 60 activiteiten en dit jaar hopen we daar nog een schepje bovenop te doen.
Wij maken ons weer op voor een week vol festiviteiten, on- en offline taalspelletjes, debatten, lezingen en andere acties die het Nederlands in de bloemetjes zetten. De veelzijdigheid van het Nederlands is dit jaar de rode draad.


Twee nieuwe ambassadeurs!

In 2019 werkten we voor de eerste keer met twee zorgvuldig gekozen ambassadeurs. De Vlaamse schrijver Ish Ait Hamou en de Nederlandse dichteres Ellen Deckwitz beten toen de spits af. Beiden waren openhartig over hun relatie met het Nederlands en de manier waarop ze zich verhouden tot taal in hun werk.

Dit jaar voegen we een extra laag aan dat ambassadeurschap toe en vroegen we Radna Fabias en Wannes Cappelle om, geïnspireerd door hun liefde voor taal, samen iets nieuws te maken. Het resultaat hiervan stellen we in de aanloop naar de Week van het Nederlands aan jullie voor.

Daarnaast is er opnieuw een Taalkrant in de maak die je binnenkort alvast via de website kan reserveren. En noteer alvast 3 oktober in je agenda, want dan trappen we de Week van het Nederlands af met een knal. Schrijf je in op de nieuwsbrief van Week van het Nederlands en blijf als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes.

Week van het Nederlands en Covid-19?


Het coronavirus en de maatregelen om de verspreiding ervan te voorkomen zullen in oktober nog niet verdwenen zijn. We gaan ervan uit dat we nog steeds geen grote groepen mensen bij elkaar kunnen brengen en dat we een veilige afstand tussen mensen onderling moeten bewaken, al dan niet met mondmasker. Dit hoeft de pret niet te drukken!

Vorig jaar droegen al verschillende partners op Facebook en Instagram hun steentje bij met quizjes, taaltips, woordmopjes en andere acties die het Nederlands centraal stelden. Dit jaar zet Week van het Nederlands extra in op initiatieven die online zullen plaatsvinden. Binnenkort kan je op www.weekvanhetnederlands.org kennismaken met organisaties die de voorbije periode de vertaalslag hebben gemaakt naar een sterk online aanbod.

Want daar draait het tijdens de Week van het Nederlands ook om: elkaar inspireren en kennis doorgeven.