“Bij Stichting Lezen en Schrijven ben ik al snel in aanraking gekomen met mensen die het moeilijk hebben met communicatie en met de taal van de overheid. Ik ben dan gaan zoeken naar de oorzaak: waar lopen deze mensen tegenaan en wat betekent dat dan voor de communicatie als je voor de overheid werkt? Ligt het bij de ontvanger van de boodschap of bij de overheid zelf? Zo heb ik mijn visie ontwikkeld.
Toen ik dan in 2017 ambassadeur ‘Heldere taal van de overheid’ werd en ook in Vlaanderen de Heerlijk Helder campagne begon, ging de bal aan het rollen. Ik kreeg de vraag van de Taalunie om deel uit te maken van de stuurgroep Begrijpelijke Overheid en besefte dat de tijd rijp was om met mijn visie op overheidscommunicatie aan de slag te gaan.
De kernpunten van mijn visie: Duidelijke communicatie moet iets worden van ons allemaal, het moet de stijl van het huis worden, niet enkel iets voor een dienst communicatie. Het moet hoger op de bestuurlijke agenda gezet worden en de ouderwetse visie op communicatie die enkel oog heeft voor het zenden van de boodschap moet verlaten worden. Moderne communicatie vraagt vandaag interactie met de doelgroepen die je wilt bereiken. Er zijn geen moeilijk bereikbare doelgroepen, maar wij creëren een moeilijk bereikbare overheid, en dat doen we zelf. Je moet dus anders gaan denken.
Het mooie is dat we in Nederland konden leunen op de goede dingen die in Vlaanderen al ontwikkeld waren, bijvoorbeeld een begrijpelijke website.
Vandaag staan we al een heel eind verder: Door de Direct Duidelijk Deal is er ondertussen in veel gemeenten een globale aanpak gekomen en is Direct Duidelijk een onderdeel van de stijl van het huis geworden. Ook bestuurders vinden steeds meer dat boodschappen duidelijker moeten. Het uitgebreide netwerk van communicatieadviseurs wordt steeds sterker, en heeft een podium gekregen. Dit netwerk ‘besmet’ ondertussen ook de andere medewerkers. Daarenboven is de media-aandacht voor dit verhaal nog nooit zo groot geweest.
Eén van de leukste ‘bijvangsten’ van deze campagne die eigenlijk gericht is op overheidsorganisaties, is dat ook steeds meer burgers nu durven aangeven dat het duidelijker moet en laten weten dat ze geholpen willen worden. Daarom worden er nu ook overal loketten opgericht waar de mensen met hun vragen terecht kunnen.
De succesfactor van de campagne is misschien wel dat we zelf gedaan hebben wat we zeggen: je kan maar weten of iets duidelijk is als je doelgroep aangeeft dat het duidelijk is. Dat moet je testen, en dat hebben we gedaan.
Nu ik genomineerd ben, wil ik het onderwerp op een nog grotere hoogte brengen en hoop vooral dat ik er mensen mee kan raken. Overheidscampagnes zijn altijd tijdelijk. Maar dit verhaal moet de stijl van het huis worden, iets duurzaam.
En Taalunie, dank je wel voor de ondersteuning!”
Van 1 tot en met 12 juni is de stemming open voor het publiek.