31 mrt 2020

Online training voor online lesgeven Nederlands als Vreemde Taal

Live contacten met leerlingen of studenten zijn vandaag niet vanzelfsprekend. Daarom werkt de Taalunie samen met Bureau NVT om leraren en docenten NVT te ondersteunen in het online lesgeven.
In de eerste plaats is het een basistraining om te starten met online lesgeven. In de vervolgtrainingen komen veel praktische didactische tips aan bod zoals activerende werkvormen, voorbeelden van lesplannen en suggesties voor formatieve evaluatie. De reacties van de deelnemers spreken voor zich. Een bloemlezing.
'De training was voor mij de eerste keer met zoom en het was goed eerst even uit het leerlingen perspectief bezig te zijn. Ik ben benieuwd naar de volgende training en kan ze iedereen aanbevelen.
Judith Sold, Aken'

'Zoom is in tijden van gesloten scholen een zeer interessant programma omdat het programma leerlingen in de gelegenheid stelt met elkaar in contact te komen en met hen een korte les in de doeltaal te doen.

Urike, Enschede'

'Ja, ik had het geluk dat ik mocht deelnemen aan de gratis online NVT-training en ik vond het geweldig!

Niet alleen dat ik er veel bij heb geleerd! Het was nog leuk ook en bovendien heb ik voor het eerst in m'n leven met een collega uit Curaçao kunnen spreken! Ik hoop dat ik de volgende rondes weer kan deelnemen!
Jutta, Duitsland'

'Mijn feedback over de online training van afgelopen donderdag:

- prima training, complimenten aan Bianca en Bureau NVT
- persoonlijk zou ik de titel van de training veranderen in: "Nederlands als Vreemde Taal - hoe geef ik online les via Zoom?" …
Hartelijke groeten,
Ralf, Aachen'

'De Zoomtraining door Bureau NVT was erg leerrijk. De begeleidster (Bianca Versteeg) wist op een vriendelijke manier de belangrijkste functies van het programma te demonstreren én alle 37 deelnemers bij de les te houden. Ze ging in op vragen en opmerkingen. Dankzij deze training heb ik zelf veel nieuwe ideeën opgedaan om online les te gaan geven. Bedankt!

Peter Schoenaerts, taalexpert, Vilvoorde'

'Ik had slechts een beperkte ervaring met Zoom, en heb in het uurtje een paar nuttige dingen bijgeleerd, bijvoorbeeld hoe je het best documenten deelt, wat je allemaal wel en niet op je beeldscherm kan doen en hoe je snel groepjes kan maken.
Vriendelijke groeten,
Ruben in 't Groen'

Mijn ervaringen met de onlinetrainingen zijn zeer positief. Ze voldoen volkomen aan de behoefte van onze leerkrachten. De trainingen waren/zijn doelgericht en effectief. Bianca heeft de gave om zich perfect in te leven in de situatie van de leerkrachten NVT. Derhalve slaan de trainingen goed aan. Niet te hoog en niet te laag gegrepen.  Veel duidelijke voorbeelden. Alle stappen goed onderbouwd. Een power point wordt na de training toegestuurd om alles goed te laten bezinken. Ze heeft in de training aandacht voor de deelnemers en geeft gelegenheid tot inbreng. Elke vraag wordt beantwoord op professionele manier. Deelnemers voelen zich op hun gemak.
Mariette Schrijvers, St.-Maarten