28 jan 2020

Kris Van de Poel nieuwe algemeen secretaris Taalunie

Kris Van de Poel wordt per 1 maart de nieuwe algemeen secretaris van de Taalunie. Dat heeft het Comité van Ministers van de Taalunie beslist.

Kris Van de Poel zal als algemeen secretaris leidinggeven aan het Algemeen Secretariaat en is het eerste aanspreekpunt voor het Comité van Ministers van de Taalunie. Zij volgt Hans Bennis op, die met pensioen gaat. Het mandaat van de algemeen secretaris duurt vier jaar en kan eenmalig met nog eens vier jaar worden verlengd. ‘Ik vind het een eer om te mogen bijdragen aan de groei van een inclusief en creatief Nederlands, waarin iedereen zich pratend, lezend en schrijvend thuis voelt en zich naar hartenlust kan uitleven’, zegt de nieuwe algemeen secretaris.

Kris Van de Poel, van huis uit toegepast taalkundige, is hoogleraar taalkunde aan de Universiteit Antwerpen met als specialisatie taal voor professionele en academische doeleinden. Zeventien jaar lang was ze directeur van het universitair talencentrum in Antwerpen. Ze was ook academisch adviseur voor internationalisering. Van 1984 tot 1990 werkte ze als lector Nederlands in Denemarken. Zij leidde een honderdtal internationale projecten en heeft een groot aantal publicaties op haar naam staan.

De opdrachten aan de nieuwe algemeen secretaris zijn om, samen met het team van het Algemeen Secretariaat, de koers en het werk van de Taalunie van de afgelopen jaren te bestendigen, versterkt voort te zetten en waar mogelijk uit te bouwen. Dat geldt voor de inhoud van het werk, voor de relaties met het veld binnen en buiten het taalgebied en voor de interne organisatie.