22 jan 2020

Nieuw kennis- en uitwisselingsplatform voor docenten Nederlands wereldwijd

Mijn NVT is een socialenetwerksite, bestemd voor lesgevers Nederlands als vreemde taal, vertalers en onderzoekers in de hele wereld. Op Mijn NVT kunnen ervaringen, documenten, lesmateriaal en informatie worden gedeeld en kan contact worden gelegd met docenten, studenten, onderzoekers en vertalers die ook bezig zijn met het Nederlands als vreemde taal. Het online kennis- en uitwisselingsplatform is op verzoek van NVT-docenten wereldwijd ontwikkeld door het Algemeen Secretariaat van de Taalunie.

Tijdwinst

NVT-lesgevers investeren veel tijd in het aanpassen van bestaand lesmateriaal of het ontwerpen van eigen materiaal en toetsen. Door materiaal te delen en beschikbaar te maken via het online platform kan er veel tijd bespaard worden.

Naast de tijdwinst zitten er nog een aantal voordelen aan het delen en hergebruiken van eigen leermiddelen: hogere kwaliteit van het materiaal door feedback door collega’s, inspiratie, meer samenwerking, docentenprofessionalisering en profilering als expert.

Professionalisering

De Taalunie heeft als doel de kwaliteit van het onderwijs NVT te ondersteunen en te versterken. Daarvoor zet de Taalunie al vele jaren in op docentenprofessionalisering en levenslang leren.

Door de kennisdeling via Mijn NVT door NVT-docenten wereldwijd wordt er samen gebouwd aan een sterk netwerk en een sterk onderwijs Nederlands als Vreemde Taal.

Wat kan ik zoal vinden op Mijn NVT?

  • Deelbare, relevante content en kennis in de vorm van lesmateriaal, verhalen, blogs, afbeeldingen en video’s.
  • Inspiratie en ervaringen.
  • Contacten en contactgegevens uit het NVT-veld.
  • Bundeling van de dienstverlening en (actuele) informatie die de Taalunie biedt voor het onderwijs Nederlands als Vreemde Taal.

Aan de slag

Bent u actief op het gebied van het onderwijs Nederlands buiten Nederland, Vlaanderen en Suriname? Ga dan nu aan de slag met Mijn NVT. Ga naar: mijnnvt.taalunie.org/signup

Enkele reacties door deelnemers aan de pilootversie

“Ik vind Mijn NVT een geweldig initiatief en middel om de collega's in het NVT-veld bij elkaar te brengen en van en met elkaar door te blijven leren. Dit gebeurt dankzij Mijn NVT op een heel intuïtieve en laagdrempelige manier.”

“Voor iedereen en uiteraard in dubbele mate voor de docenten in opleiding of beginnende docenten lijkt het mij ideaal, dat het filteren van het materiaal zo goed opgezet is. Het kan heel inspirerend werken.”

Eens Mijn NVT bekend raakt in het NVT-veld, denk ik dat het echt gaat aanslaan en er weer een aantal waardevolle bruggen gaan ontstaan.”