De Nederlandse taal in superdiverse en meertalige steden

Veel steden en gemeenten in Nederland en Vlaanderen worden gekenmerkt door een grote taaldiversiteit. Inwoners spreken Nederlands op verschillende manieren en niveaus, en daarnaast zijn er vele andere talen dagelijks in gebruik. Met actieplannen en taalaanpakken bevorderen steden en gemeenten de ontwikkeling van de Nederlandse taal om te zorgen dat iedereen kan meedoen, leren en werken.

De Taalunie organiseert samen met het Drongo platform voor meertaligheid twee inspiratiebijeenkomsten over verbindend taalbeleid voor het Nederlands. Hoe zorgen we dat taalbeleid in zulke diverse steden kansen creëert en taalbarrières slecht? Welke talige competenties van de inwoners kunnen daarbij worden ingezet en wat zijn de ervaringen daarmee?

De eerste bijeenkomst vindt plaats op 21 januari 2025 in de Centrale Bibliotheek in Den Haag.

Tijdens deze bijeenkomst delen we kennis over lokale aanpakken uit Nederland en Vlaanderen. We reflecteren op verschillende strategieën en praktijken om in linguïstisch diverse contexten communicatie, participatie en ontwikkeling te bevorderen. Van het actieplan Taal van de gemeente Den Haag, tot de Promotie van Meertaligheid in Brussel. Van een regionale aanpak voor internationalisering tot lokale samenwerking rond het nieuwkomersonderwijs.

De opbrengsten zijn relevant voor beleidsvorming rond taal, onderwijs, kansengelijkheid en de aanpak basisvaardigheden.