KANTL-colloquium ChatGPT

Op vrijdag 21 juni 2024 vindt in de KANTL een studiedag plaats over Generatieve AI (voornamelijk ChatGPT en andere grote taalmodellen) voor het Nederlands en de neerlandistiek.

Het doel van de bijeenkomst is om te reflecteren over de gevolgen van generatieve AI voor het onderwijs (Nederlands en eventueel vreemde talen, secundair en/of hoger onderwijs), voor de taalkunde, voor het beeld dat we hebben over creatieve taalproductie (van copywriting tot literatuur) en over het belang van de constructie van taalmodellen voor het Nederlands. De ethische aspecten zullen daarbij niet buiten beeld blijven. 

Bovenstaande illustratie werd alvast aangeleverd door AI-systeem Dall-E en is gebaseerd op de allegorie van Plato's grot: de grote taalmodellen zijn zoals de gevangenen in de grot die als invoer niet de werkelijkheid zelf maar een schaduw of spiegeling daarvan te zien krijgen (hier: de tekst op de muur) en die daaruit patronen over de werkelijkheid trachten te construeren. De afbeelding herinnert ons ook aan onze taak om, net als Plato's filosofen, de echte vormen en ideeën achter de schaduwen te blijven zien en de ware aard van de werkelijkheid te blijven bevragen.

Op initiatief van KANTL-lid en computerlinguïst Walter Daelemans komen Dirk Geeraerts, Tim Van de Cruys, Lieve De Wachter, Frieda Steurs en Juliet van Rosendaal aan het woord. 

Een gedetailleerd programma met alle abstracts en bio's kun je hier terugvinden.