Symposium Vergeet me lied

Uitdagingen van het verzamelen van het Nederlandstalig lied

Kasten vol singles en 78 toerenplaten, zeldzame elpees die nog dagelijks gedraaid worden en vergeten liedjes. Nederland en België kennen tientallen particuliere verzamelaars van het Nederlandstalige Lied. Wie zijn zij, wat beweegt hen en: hoe zien hun collecties eruit?  
 
Het Allard Pierson, Podiumkunst.net en de Taalunie werken aan een project dat zich richt op de zichtbaarheid en vindbaarheid van het Nederlandstalige lied uit de periode 1900-1983.

Er zijn musea en archiefinstellingen die (deel)collecties van het Nederlandstalige lied bezitten, maar nergens is er één centrale plek voor dit muzikale erfgoed. Wel zijn er in Nederland en België particuliere verzamelaars actief die zich toeleggen op een complete (deel)verzameling van Nederlandstalige muziek, maar deze particulieren zijn moeilijk vindbaar voor onderzoekers en geïnteresseerden. Hun collecties zijn voor de toekomst kwetsbaar omdat ze dreigen uiteen te vallen.

Symposium Vergeet me lied

Het afgelopen half jaar heeft er een inventarisatie plaatsgevonden bij een deel van deze particuliere verzamelaars om hun collecties en de staat daarvan in kaart te brengen. Tijdens het symposium Vergeet me lied. Uitdagingen van het verzamelen van het Nederlandstalige lied worden de resultaten van deze inventarisatie gepresenteerd, gaan sprekers in op de verschillende aspecten bij particuliere verzamelingen en is er een panelgesprek met deskundigen. Het publiek ziet voor het eerst de documentaire Het vergeten lied, die tijdens de inventarisatie is gemaakt. De documentaire biedt een kijkje in de wereld van deze verzamelaars en het belang van het bewaren van uniek Nederlandstalig muzikaal erfgoed. Naast particuliere verzamelaars komen in de documentaire ook bekende hedendaagse vertolkers van het Nederlandstalige lied aan het woord. Valentina Tóth, winnaar van het Amsterdams Kleinkunst Festival 2022, zal tijdens het symposium vergeten liedjes opnieuw zingen. 

Locatie: Universiteitstheater Amsterdam

Programma en aanmelden symposium