Festival voor het Afrikaans 2023

Op vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 november 2023 wordt in theater De Regentes in Den Haag de vijfde editie van het Festival voor het Afrikaans gehouden. Deelnemers zijn onder meer Antjie Krog, Stef Bos, Adriaan van Dis, Amanda Strydom, Ronelda Kamfer, Babs Gons, Frazer Barry, Dean Balie, Marlo Minnaar en de Klimaatdichters.

Het Festival voor het Afrikaans is een tweejaarlijks festival dat als doel heeft het Nederlandse en Vlaamse publiek te laten kennismaken met de rijkdom van de Afrikaanstalige cultuur. Daarnaast wil het festival Afrikaanse artiesten een internationaal platform bieden en de samenwerking tussen Afrikaanse, Nederlandse en Vlaamse artiesten stimuleren. Het programma bestaat uit muziek, toneel, literatuur, spoken word, film en debat.

Het Afrikaans is de derde grootste taal van Zuid-Afrika, na het Zoeloe en het Xhosa maar vóór het Engels. In totaal wonen er in Zuid-Afrika zo’n 7 miljoen Afrikaanssprekenden. Hoewel het Afrikaans vroeger geassocieerd werd met de apartheid, is het merendeel Afrikaanssprekenden niet wit, maar bruin of zwart. Van de bruine bevolking van Zuid-Afrika heeft driekwart het Afrikaans als huistaal. In plaats van het strenge ‘Standaardafrikaans’ spreken taalkundigen tegenwoordig liever van ‘algemene Afrikaans’. Festival voor het Afrikaans maakt ook ruimte voor varianten van het Afrikaans zoals Kaapse Afrikaans en Griekwa-Afrikaans.

Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door African Wines, Afrikaanse Taalraad, Algemeen Nederlands Verbond, Cape Tracks, Dagbreek Trust, Gravin van Bylandt Stichting, Stichting Afrikaans en de Lage Landen, Suid-Afrikaanse Akademie vir Wetenskap en Kuns, Taalunie, Van Ewijck Stigting, Vlaams Zuid-Afrikaanse Vereniging en Stichting Zuid-Afrikahuis Nederland.