Internationaal Congres over Domeinverlies en -winst

Het thema is in Vlaanderen weer actueel geworden door de recente controverse rond Engelstalige opleidingen aan de Vlaamse universiteiten. Maar ook buiten het hoger onderwijs zijn er al tal van thema’s waarvoor we in onze eigen talen Engelse termen gebruiken. Hoe onvermijdelijk is dat alles en hoe erg is het? Zijn er ook voorbeelden van talen die op systematische wijze “eigen” termen introduceren en oogsten zij daarbij succes? Met andere woorden: hoe erg is het gesteld met “domeinverlies” en bestaat er een succesformule voor “domeinwinst”? 

Een veertigtal sprekers delen hieromtrent hun mening op het congres in Brussel. Naast theoretische inzichten komen ook heel wat praktijkvoorbeelden aan bod uit een indrukwekkende reeks talen: Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Baskisch, Iers, IJslands, Noors, Mongools, Maltees, Georgisch - en heel eventjes ook Nederlands. 

Het congres wordt georganiseerd door de Stichting NL-Term, samen met het INT, EAFT en Infoterm. Er is ook samenwerking met de vertaaldienst van de Raad van de Europese Unie. De Nederlandse Taalunie is, als subsidiërende instantie van NL-Term, een belangrijke sponsor.