Zuid-Afrikahuis: ‘Can we unlearn racism’ met Jacob R. Boersema

In het hedendaagse Zuid-Afrika is macht niet langer netjes gekoppeld aan ‘ras’. De witte minderheid heeft weliswaar nog steeds een aanzienlijke – economische – machtspositie, maar vandaag de dag betekent ‘wit zijn’ in Zuid-Afrika dat ook witte Zuid-Afrikanen zich moeten aanpassen aan een nieuw ‘raciaal’ paradigma.

In zijn boek betoogt Jacob Boersema dat deze aanpassing niets minder vereist dan het afleren van racisme: de schaamte van een racistisch verleden onder ogen zien, privileges erkennen en, in verschillende mate, noties van nationalisme heroverwegen. 

Op maandag 12 december komt Boersema naar het Zuid-Afrikahuis om samen met Dr. Dienke Hondius, historicus, en Bart Luirink, editor-in-chief van ZAM-net, te spreken over zijn boek Can We Unlearn Racism en racisme (in Nederland) in het algemeen. 

Het boek zal in kleine oplage ter plekke te koop zijn voor € 28,99. 

Over de sprekers:  

Jacob Boersema is docent aan de New York University. Hij is een socioloog en historicus die ras, racisme en witheid bestudeert in het Zuiden en Noorden van de wereld. Eerder was hij een postdoctoraal onderzoeker aan de Rutgers University en een postdoctoraal onderzoeker aan het Centre of Cultural Sociology van Yale University. Can We Unlearn Racism: What South Africa Teaches Us About Whiteness, uitgegeven door Stanford University Press, is zijn eerste boek. 

Bart Luirink is journalist en editor-in-chief van ZAM-net. ZAM is een netwerk van Afrikaanse en Europese journalisten, fotograferen, ontwerpers en kunstenaars, voedend in het tijdschrift ZAM-magazine, de website, nieuwsbrief en evenementen als platform voor innovatief denken vanuit en over Afrika. Hij ontwikkelde Behind the Mask, een online magazine over homoseksualiteit in Afrika en is mede-auteur van Afrika’s nieuwste bevrijdingsstrijd – Hoe homo’s de gevestigde orde ondermijnen. 

Dienke Hondius is historicus en werkt als universitair docent geschiedenis voor de Vrije Universiteit. Daarnaast werkt ze ook voor het Anne Frank Huis. Haar onderzoek richt zich op de Holocaust, antisemitisme, racisme, koloniale geschiedenis, slavernijgeschiedenis en andere verwante thema’s.

Datum: 12 december 2022
Ontvangst: 16:45 uur
Tijd: 17:00 - 18:30 uur (NL-tijd)
Startlocatie: Keizersgracht 141-C, Amsterdam
Taal: Nederlands

Aanmelden kan hier: https://www.zuidafrikahuis.nl/product/can-we-unlearn-racism-met-jacob-r-boersema/