Training duidelijke juridische taal in communicatie over toeslagen

16 november en 7 december 2022 | 09.00-12.30 uur

Het is best een uitdaging om een complexe juridische boodschap op een heldere, begrijpelijke manier over te brengen. Hoe weet je welke informatie je wel en niet opneemt? Hoe zorg je ervoor dat ook de burger jouw verhaal als logisch ervaart? En hoe maak je begrijpelijke zinnen waarin juridische nuances behouden blijven? In deze praktische training geven twee experts jou antwoorden op deze en andere vragen.

Thema: toeslagen

Deze training is bedoeld voor juristen die bij de Nederlandse overheid teksten schrijven over toeslagen bij de Belastingdienst.

Tijd en plaats

De training is online en bestaat uit twee dagdelen: woensdag 16 november en woensdag 7 december 2022 van 09.00 tot 12.30 uur.

De training

In twee onlinesessies krijg je praktische handvatten om je teksten begrijpelijker te maken voor burgers. Het doel van de tekst is daarvoor het startpunt: wat moet de lezer precies weten, voelen of doen na het lezen van jouw tekst? Wat is de kern van wat je wilt zeggen? Als je dat eenmaal scherp hebt, kun je keuzes maken voor de structuur. De typische juristenvolgorde is voor de burger meestal niet prettig. Maar hoe bouw je je brief of andere tekst dan wel op? Tot slot is er tijdens de sessies natuurlijk ook volop aandacht voor taal. Woorden doen er tenslotte toe. Welke termen kun je beter niet gebruiken en wat doe je met noodzakelijk jargon? En hoe zorg je ervoor dat de burger zich op een prettige manier aangesproken voelt? Je gaat aan de slag met je eigen brieven, zodat je van deze training direct profijt hebt in je eigen werk.

Trainers

Geerke van der Bruggen (taalcoach) en André Verburg (rechter) verzorgen deze training. Klik hier voor meer informatie over de trainers.

Investering

Je leert in deze training niet alleen voor jezelf en je organisatie, maar je werkt ook samen met de trainers en andere cursisten aan hulpmiddelen om te delen met collega’s bij andere overheidsorganisaties. De instructies/tips/modelteksten die jullie samen opstellen, worden breed verspreid in het Direct Duidelijk-netwerk.

Aan de training zijn geen kosten verbonden.

Contact

Neem voor meer informatie over deze training contact op met Jessica Straetemans.

Meer trainingen

We organiseren nog drie van deze trainingen, met de thema's:

De trainingen duidelijke juridische taal zijn een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Taalunie voor hun gezamenlijke doel Direct Duidelijk: een actieprogramma voor begrijpelijke overheidscommunicatie in Nederland. Werk je als jurist bij de Vlaamse overheid en ben je geïnteresseerd in dit onderwerp? Neem contact op met Lydeke van Os.