Finale Olympiade Nederlands

De Olympiade Nederlands is een wedstrijd over taal, literatuur en cultuur. De Olympiade begon in 2019 om de veelzijdigheid van het vak Nederlands – als studiediscipline ook wel neerlandistiek genoemd – te demonstreren aan scholieren in het voortgezet onderwijs. Nederlands is meer dan taal- en redekundig ontleden; achter Nederlands schuilt een heel universum.

De Olympiade Nederlands is bedoeld als uitdagende proef voor scholieren in de hoogste graad van het voortgezet onderwijs. De bedoeling is om deze scholieren kennis te laten maken met hun talent voor taal en cultuur.

De Olympiade begon als initiatief van de universiteiten van Antwerpen, Nijmegen en Utrecht. Inmiddels zijn ook andere onderzoeksinstituten en universiteiten in Nederland en Vlaanderen aangesloten bij de Olympiade. De opdrachten voor de voorronde worden gemaakt door onderzoekers in de disciplines taalkunde, letterkunde en taalbeheersing.

De Olympiade is verder mogelijk door de steun van partners die een hart hebben voor de Nederlandse taal en cultuur. De Olympiade krijgt steun van o.a. Literatuur Vlaanderen, de Orde van den Prince, de Taalunie en VRT Taal.