Boeken uit het Huis: Annemarié van Niekerk over ‘Om het hart terug te brengen’

Op donderdag 28 oktober is het tijd voor de achtste ‘Boeken uit het Huis’ met schrijfster en recensent Annemarié van Niekerk. Eind oktober 2021 verschijnt haar boek ‘Om het hart terug te brengen’. Van Niekerk schreef het boek in haar moedertaal het Afrikaans, de tekst in het Nederlands is vertaald door haar echtgenoot Jaap Goedegebuure. ‘Om het hart terug te brengen’ is een indrukwekkend memoir. De lange en gewelddadige weg naar de vrijheid voor de zwarte Zuid-Afrikaanse bevolking paart Annemarié van Niekerk aan haar eigen bewustwording van haar plek als witte wetenschapper, dochter en geliefde van een zwarte man.
 
Annemarié van Niekerk zal met niemand minder dan schrijver en journalist Adriaan van Dis in gesprek gaan over haar boek. Ook Jaap Goedegebuure zal deelnemen aan het gesprek.
 
‘Boeken uit het Huis’ is een samenwerking tussen de Taalunie en het Zuid-Afrikahuis: een serie maandelijkse presentaties van boeken op het gebied van de Afrikaanse literatuur, geschiedenis en biografie. Elke laatste donderdag van de maand wordt er van 16.00u – 17.00u een presentatie gelivestreamd via het YouTube-kanaal van het Zuid-Afrikahuis. Tijdens deze presentaties wordt er een schrijver geïnterviewd en is er de mogelijkheid om vragen te stellen via de chat. Alle presentaties zijn terug te kijken.
 
Het doel van ‘Boeken uit het Huis’ is om de bekendheid van de Afrikaanse taal en de Afrikaanstalige literatuur in de breedste zin van het woord in Nederland, Vlaanderen en wereldwijd te bevorderen. De gesprekken vinden plaats in het Nederlands en het Afrikaans. Als een boek in het Afrikaans vertaald is, komen de vertalers ook aan het woord.